2024. április 25., csütörtök

Folytatódhatnak az önkormányzati beruházások

Több mint hárommilliárd dináros tartományi támogatás infrastrukturális projektekre

A tartományi kormány az idén 3,3 milliárd dinárt különített el infrastrukturális beruházásokra. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, valamint Nedeljko Kovačević, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója 24 helyi önkormányzat képviselőjének nyújtott át szerződést szerdán a tartományi kormány épületében, infrastrukturális projektek finanszírozására és társfinanszírozására. A szükséges eszközöket a Vajdaság AT Tőkebefektetési Igazgatóság biztosítja, 3,3 milliárd dinár értékben.

– A beruházások időszaka Vajdaság területén a mai napon veszi kezdetét. Jelentős kihívások előtt állunk, de a nehézségeket tavaly is legyűrtük. A önkormányzatok és a tartományi kormány összefogásával az idén sem állhat semmi a fejlődés útjába – jelentette ki Igor Mirović.

A tartományi kormányfő kitért az idei jelentősebb beruházásokra is. Tavaszra elkezdődik az Újvidéki Egyetemista Központ (SKC) felújítása, a szabadkai Népszínház is teljes kapacitással elláthatja rendeltetését, úthálózati munkálatok lesznek Törökbecse, Szécsány (Sečanj), Šid, Žablja, Apatin, Begaszentgyörgy (Žitište), Hódság (Odžaci) és Palánka környékén, valamint folytatódik a Fruška gora úthálózatának felújítása is.

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere

Topolya község önkormányzata és a nagyberuházási igazgatóság között 200 millió dinár értékben írtak alá szerződéseket. Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere elmondta, az egyik szerződés a szennyvíztisztító kiépítésének befejezésére vonatkozik, a másik pedig a csatornázási hálózat kiépítésének folytatására, egész pontosan, a fő gyűjtőcsatorna elkészítésére.

– A szennyvíztisztító esetében az idén befejeződnek a kivitelezési munkálatok, a nyár folyamán megkezdődik a próbaüzem, és őszre már teljes ellátással működésbe léphet a berendezés. A szennyvízhálózat kiépítésének folytatására 154 millió dinár értékű szerződést írtunk alá, hamarosan kiírjuk a közbeszerzési pályázatot, s a nyár folyamán ennek a beruházásnak is be kell fejeződnie – közölte a polgármester.

Marko Lazić, Kishegyes polgármestere

Marko Lazić, Kishegyes polgármestere

Kishegyes község 37 millió dinárt kapott a megkezdett beruházások munkálatainak befejezésére. Marko Lazićnak, Kishegyes polgármesterének elmondása szerint a szennyvíztisztító építése már a nyáron befejeződik, a szennyvízhálózat épülő fővezetéke pedig 2022 nyarára készül el a tervek szerint.

– Ezek a beruházások Kishegyes polgárainak életében nagy változásokat hoznak, akárcsak a Krivaja folyó szempontjából. A község a jövő év folyamán benyújtja a pályázatát a kishegyesi szekundáris szennyvízhálózat kiépítésére is. Ennek befejezésével, amikor majd mindhárom tervezet és beruházás eredményét egyesítjük, beszélhetünk a kishegyesi szennyvízhálózat kiépítésének befejezéséről – mondta el Lazić.