2024. március 28., csütörtök

Bővül a Komgrad tevékenységi köre

A közvállalat lesz az épülő szennyvíztisztító üzemeltetője – A Komgrad szolgáltatja majd az ivóvizet Gunarason

A sikerek, ugyanakkor a nehézségek éve is volt 2020 a Komgrad Kommunális Közvállalat számára, az idéntől pedig jelentős újítások várhatóak – mondta el Domány Dudás Diana igazgatónő.

– Tavaly a már korábban megszokott, gyermekek számára szervezett műhelyfoglalkozásokat nem tudtuk megszervezni az ismert körülmények miatt, mint ahogy a közvállalat népszerűsítő megmozdulásai is elmaradtak. Az volt a tervünk, hogy egy közönségtalálkozó formájában szervezett bemutató alkalmával bemutatjuk az érdeklődő topolyaiak számára a tevékenységünket, azokat a munkagépeket, amelyekkel dolgozunk.

Az idei tervekről szólva az igazgatónő elmondta, hogy az idén is fokozott hangsúlyt fektetnek majd a szolgáltatásaik megfizettetésére. Ugyanakkor azt semmiképpen nem szeretnék, hogy egyoldalú felelősségvállalás legyen.

– Az év nagy eseménye, hogy a szennyvíztisztító berendezés elkészülte után átvesszük annak az üzemeltetői feladatkörét. További nagy lépés lesz, hogy átvesszük a gunarasi ivóvíz-szolgáltatás és -hálózat felügyeleti jogát. Emellett felszereljük az újonnan kifúrt topolyai ivóvizes kutat, ez utóbbit az önkormányzat támogatásával. Folytatjuk a vízórák cseréjét, illetve a beépítését azokba a háztartásokba, amelyek az újonnan kiépített vízkörgyűrűre szeretnének csatlakozni. Ez azért is fontos, hogy minden felhasználónk esetében az elfogyasztott víz alapján történjen az elszámolás. Sajnos még több helyen átalánydíj alapján történik a számlázás, ez pedig nem feltétlenül a reális fogyasztást tükrözi. A digitális vízórák beépítése is folyamatban van, azt gondolom, hogy ez a jövő szava lesz mindannyiunk számára, hiszen nem kell majd személyesen a háztartásokba bekopogva leolvasni a fogyasztást, minden adat távolságtól, a személyesen történő leolvasástól függetlenül hozzáférhető lesz a hónap végén – hangsúlyozta a Komgrad igazgatónője, majd hozzátette, a felhasználóik érdekében folyamatosan arra törekednek, hogy javítsák, fejlesszék a szolgáltatásaik minőségét.

 ÁTALAKULÓBAN A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS

 Topolyán és a község több helyi közösségében a Komgrad Kommunális Közvállalat oldja meg a lakosság háztartási hulladékának a begyűjtését és elszállítását. Emellett Topolyán nagy népszerűségnek örvend az évente többször is megszervezett díjtalan lomtalanítási akció, amelynek alkalmával elavult, tönkrement háztartási készülékeket, régi bútorzatot vagy más, nagyobb mennyiségű és nagyságú szemetet is elvisznek. Domány Dudás Diana elmondta, hogy a községi határozat értelmében folyamatos a Regionális Hulladékfeldolgozóval történő együttműködés.

Ösztönözik a lakosságot a szelektív szemétgyűjtésre

Ösztönözik a lakosságot a szelektív szemétgyűjtésre

– A községi képviselő-testület által jóváhagyott rendelet értelmében Topolya mellett Gunarason, Kisbelgrádban, Tomislavcin és Karađorđevón illetékes a Komgrad a lakossági hulladék elszállítására. A közeljövőben várhatóan lesznek újdonságok ezen a területen. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ha átvennénk a község falvaiban a szemétszállítás feladatkörét, akkor sokat tehetnénk az illegális szemétlerakók felszámolásáért. Ezzel együtt a környezeti értékeink megőrzéséért. Persze ez egy hosszabb időszakot felölelő periódus lenne – hangsúlyozta az igazgatónő.

A múlt évben a közvállalat feladatai hatványozódtak a koronavírus-járvánnyal, mivel a közterek fertőtlenítését és a fertőtlenítőszerek gyártását is nekik kellett megszervezniük, ezért kénytelenek voltak átalakítani a lomtalanítási akciók ütemét.

– Az idén harmadik éve vezettük be ismét a lomtalanítási akciókat. Tavaly egy tavaszi és egy, a járványhelyzet miatt a megszokottnál későbbi, novemberi megmozdulást tudtunk beiktatni. Teljesen lekötötték az egyébként is hiányos emberi erőforrásainkat a feladataink, amihez még adódtak a járvány megfékezése miatt hozott fertőtlenítési akciók, így ezúttal kénytelenek voltunk észszerűsíteni is a kihelyezett konténerek helyszínét és számát – tette hozzá Domány Dudás Diana, akitől a szelektív hulladékgyűjtés topolyai tapasztalatairól is érdeklődtünk.

– Ahogyan az előző években, tavaly is igyekeztük ösztönözni a lakosságot a szelektív szemétgyűjtésre. Ezt tettük például a szemétgyűjtők vidám színekre való átfestésével, amihez partnerekre is leltünk. Jelenleg a papírt, az üveget, valamint a PET-palackokat lehet külön az erre a célra kijelölt helyre leadni Topolyán. Úgy véljük, hogy az ilyen jellegű akciók fontosságát folyamatosan közvetítenünk kell a lakosság felé. Még akkor is, ha kezdetben nem mindenkit mozgattunk meg. Ugyanis a környező községek jó példáját vagy a nálunk fejlettebb országok gyakorlatát figyelembe véve ez lesz a jövő hulladékgyűjtésének és -feldolgozásának az alapja – mondta végül a Komgrad Kommunális Közvállalat igazgatónője.