2024. március 29., péntek

A növénytermesztőknek áll a zászló

Az őszi vetésű gabonafélék és a káposztarepce is jól átvészelte az elmúlt hideg időszakot – Máris lehet napraforgóra szerződni

A termény- és a műtrágyaárak is növekedést mutatnak az elmúlt időszakban, míg a jószágok felvásárlási ára már az önköltségi ár alá csökkent. Egyelőre úgy tűnik, most a növénytermesztők fognak „aratni” a szó átvitt értelmében is. A tél eddigi időjárása is kedvező volt, jól néz ki most a határ Topolyán és környékén.

Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke elmondta, hogy a topolyai határban szétnézve most az állapítható meg, hogy az őszi vetésű gabonafélék, illetve a káposztarepce is jól átvészelte a mögöttünk álló hideg időszakot. Megfigyelhető, hogy a legtöbb gazdálkodó már megkezdte a fejtrágyázást is. Elsősorban a búzát és a repcét trágyázzák, legtöbben urea típusú műtrágyát szórnak. Az őszi vetésű árpa is szépen zöldell, annak a fejtrágyázását sokan későbbre időzítik. Egyelőre van nedvesség is a talaj felső rétegében, ami a gabonafélék jövőbeli fejlődésének jó előfeltételeként fogható fel.

Egyelőre nem tapasztaltak betegségeket vagy kártevő-inváziót a földeken

Egyelőre nem tapasztaltak betegségeket vagy kártevő-inváziót a földeken

Elmondta még, hogy a műtrágyák esetében drágulás tapasztalható, de a terményárak is már régen nem voltak ilyen magas szinten. A búzáért és a kukoricáért 23–24 dinárt is fizetnek az utóbbi napokban forgalmi adóval együtt. A szója ára meghaladta a 60 dinárt kilogrammonként.

A gazdakör alelnöke érdekes tényként jegyezte meg, hogy máris lehet napraforgóra szerződni. 42 dinárt ígérnek, illetve ennyit garantálnak az idei termésű napraforgóért a szerződésben, úgy, hogy azt még majd csak a jövőben vetik el. Tomik szerint ezt a folyamatot az serkentheti, hogy a kedvező kukoricaárakon felbuzdulva esetleg a termelők a napraforgó kárára növelnék a tavaszon a kukorica vetésterületét. Ezért próbálnak meg a felvásárlók már most kedvező árakat kínálni a napraforgóért. Ennek az olajnövénynek a piacán az ár a csúcsot 2013-ban érte el, amikor 55 dinárt fizettek kilogrammjáért, azóta a felvásárlási ára sokat ingadozott, de lényegében csökkent. A legalacsonyabb szintet akkor érte el, amikor mindössze 28–29 dinárt fizettek érte a felvásárlók.

Vojcsena Izabella növényvédő szakember elmondása szerint nem észleltek a szántóföldeken semmi olyan jelenséget, ami ellen védekezni kellene. Egyelőre nem mutatkoznak betegségek jelei, még a rágcsálók is kevésbé voltak aktívak az elmúlt hideg időszakban. Hidegben egyébként nem is ajánlott semmilyen vegyszeres védekezés. A vegetáció megindulását követően, egy-két héten belül lehet megvizsgálni a parcellákat, és akkor lehet majd ajánlani az esetleges növényvédelmi teendőket. Az olajrepcében a felmelegedést követően megjelenhetnek a repceszár-ormányos bogarak, arra oda kel figyelni, és szükség esetén vegyszeresen védekezni.A sertéspiacon pangás tapasztalható. A Topolyai Gazdakör alelnöke szerint négy éve nem volt ilyen alacsony a hízósertések felvásárlási ára, mint most. Mindössze 110–120 dinárt fizetnek kilogrammonként, aminek oka a nagyon gyér kereslet. A vágóhidak többnyire csökkentett kapacitással dolgozzák fel a sertéshúst, valamint az üzletekben is a jelek szerint megcsappant a kereslet a sertéshús iránt. A malacok felvásárlási ára is csökkent. Most 160–180 dinárt fizetnek kilogrammjáért.