2024. április 25., csütörtök

Bőgő eltemetve, kolbász elfogyasztva, jöhet a böjt!

Húsz év után először nem az utcán, hanem a Tájházban rendezték meg Temerinben a hagyományos farsang farki mulatozást

Meglehetősen csendesen, de mégis vidám hangulatban, némi forralt bor, sült kolbász és szalagos fánk kíséretében kedden délután „eltemették a bőgőt" Temerinben, hogy teret adhassanak a ma már ránk köszöntő böjti időszaknak.

A járvány miatt elmaradt a hagyományos tuskóhúzás, és húsz év után első alkalommal történt meg, hogy nem az utcán, hanem a Tájházban szervezték meg a télűző, vidám rendezvényt. Annak azonban megadták a módját. A Szirmai Károly MME tagjai a helybeli zenészek kíséretében maskarásan elsiratták a nagybőgőt a helybeli hagyományoknak megfelelően. A bőgőt a pap és a kántor – Balogh Sándor és Ádám István kiváló interpretálásában –, rigmusos énekeléssel temették, mely nem szűkölködött ezúttal sem az időszerű poénekben.

A farsang farki utolsó mulatozás végén nem maradt el a kemencében sült kolbász, a szalagos fánk, a jó forralt bor sem. Némi hangoskodással, zeneszóval egyúttal a telet és a farsangi időszakot is elbúcsúztatták. Mint mondták: bőgő eltemetve, kolbász elfogyasztva, jöhet a böjt!