2024. április 24., szerda
KÖRKÉRDÉS – MEGKÉRDEZTÜK A SZABADKAIAKAT

Ön szerint mit tehetünk a környezetünkért?

Brasnyó Zoltán: Már az is nagy eredménynek számítana, ha nem szemetelnénk annyit, illetve ha a bolti vászontáska a nejlonzacskó helyett nem időszakos divatkellék, hanem valóban tudatos döntés lenne. Ugyanígy vagyok a szívószál-problémával, vagy a trendi bambuszfogkefével. Ezek apró dolgok, hosszútávon mégis sokat jelenthetnek, de csak akkor, ha egyre többen hoznak jó döntéseket, tartósan. A környezetvédelem tudatosítása egyelőre sajnos úgy tűnik, sziszifuszi munka a szakemberek számára, ennek azonban változnia kell. A mi érdekünkben és a gyerekeink érdekében is. A szelektív hulladékgyűjtés már több helyen is opció, ennek ellenére sajnos csak kevesen „vesződnek” vele itthon. Meggyőződésem, hogy a környezetvédelem fontosságát legalább annyira hangsúlyozni kell, mint azt, hogy mely politikusokra kell szavazni négyévente.

Ksenija Stojičić: Annyi mindent tehetünk a környezetünkért. Először is ne szemeteljünk az utcán, ne dobjuk a szemetet az üres konténer mellé, illetve olyan helyekre, ahol károsak lehetnek a környezetre. Sajnos szemtanúi lehetünk annak, hogy az ember már az erdőben sem tud úgy sétálni, hogy ne akadjon meg a szeme a szeméten, a műanyag flakonokon, a fémdobozokon, a bútordarabokon, az építési törmeléken. Csak szemléletváltással tudunk ezen változtatni. A háztartási szemétből külön kellene válogatni a műanyagot, a használt olajat nem kellene leönteni a lefolyón, nem kellene a maszkokat, a kesztyűket a vécébe dobni. Minderről a gyerekeket is tanítani kellene.

Kovács Fenyvesi Andrea: Nagyon fontosnak tartom a környezettudatos életformát. Mi is így élünk, már amennyire a körülmények engedik. Az életünkből kiiktattam a nejlonzacskót, és saját magam varrom újrahasznosított anyagokból azt, amibe a vásárolt dolgokat pakolászom. Nem halmozom fel a műanyag dobozokat. Vásárlásnál odafigyelek a csomagolásra és persze a tartalomra. Amit lehet, újrahasznosítok, a kukánk majdnem üres. Komposztálom a konyhai hulladékot, szelektálom a szemetet. Ha tehetem, biciklivel közlekedem. Én készítem a szappant, a dezodort, a mosószereket. Varrom az arclemosó korongot. Odafigyelek a vízfogyasztásra. Van, aki megmosolyog ezekért, mondván, nem sokra megyek, mert többen vannak, akik nem figyelnek oda, de én hiszek benne, és ettől nagyon jól érzem magam. Ha többen szem előtt tartanák a fentebb említetteket, sokkal előbbre lennénk.

Tukacs Ági: Bizonyos boltokban a gyümölcsöknek és zöldségeknek vannak környezetvédő zacskók, amiket szívesen használunk, így a nejlon használatát csökkentettük a háztartásunkban. A műanyag flakonokat és kupakokat gyűjtjük, mert a szomszédasszony szerszámokat készít belőlük. A növényi alapú hulladékot komposztálnunk kellene, de arra nincs lehetőségem és helyem sem. Dühít, hogy nálunk gyerekcipőben jár a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés. Az iskolában is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a környezetvédelemre.