2021. április 19., hétfő

Pályázattal a tisztább Szabadkáért

Támogatás a környezetvédelemmel foglalkozó városi civil szervezeteknek

A szabadkai városi képviselő-testület a hónap elején megtartott hatodik rendes ülésén elfogadták a város környezetvédelmi alapja eszközeinek éves felhasználásáról szóló programját. A környezetvédelmi alap többek között civil szervezetek számára nyújt pályázati lehetőséget. Erről a lehetőségről Bognár Pásztor Hajnalka, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja adott tájékoztatást lapunknak.

– Olyan szervezeteknek szeretnénk anyagi támogatást nyújtani, amelyek Szabadka Város területén tevékenykednek, és környezetvédelemmel vagy azzal is foglalkoznak. Ha a civil szervezetek statútumában szerepel, hogy többek között környezetvédelemmel is foglalkoznak, akkor ők is jelentkezhetnek. A pályázat kiírásával szeretnénk elérni, hogy a környezetvédelmi civil szervezetek hatékonyabban kifejtsék ki tevékenységüket városunkban és környékén. Korábban a titkárság már biztosított ilyen fajta juttatást a civil szervezeteknek, azonban az előző városvezetés idején ez megszűnt. Mi úgy gondoltuk, hogy ezt vissza kell állítani, hiszen a környezetvédelem egy aktuális téma, elég, ha csak a városunkban lévő illegális szemétlerakók kérdésére gondolunk. Fontos hangsúlyozni, hogy csak olyan civil szervezeteket szeretnénk ezzel a juttatással támogatni, amelyek kizárólag Szabadka Város területén működnek, tehát ide értendőek a Szabadkához tartozó települések is. Arra gondoltunk, hogy ha már mi támogatunk egy civil szervezetet, akkor annak munkájából a város lakosságának legyen haszna. A korábbi periódusokban előfordult, hogy olyan szervezetek is pályáztak, amelyek nem Szabadkán tevékenykedtek, csak nyitottak itt egy részleget. Ezt szerettük volna most kiszűrni – nyilatkozta a mezőgazdasággal megbízott tanácstag.

Bognár Pásztor Hajnalka (Fotó: Gergely Árpád)
Bognár Pásztor Hajnalka (Fotó: Gergely Árpád)

Bognár Pásztor Hajnalka a fentiekhez hozzátette, hogy a pályázat kerete 2,5 millió dinár. A pályázaton elnyerhető maximális összeget még nem határozták meg. Ez függ majd a beérkezett pályázatok számától is.

– A pályázat nyilvános felhívás formájában jelenik majd meg a városi önkormányzat honlapján, valamint az eUprava honlapján is meg kell jelentetnünk azt. A pályázat tizenöt napig áll majd nyitva, azaz ez idő alatt nyújthatók majd be a pályázatok. Az eredményhirdetésre legkésőbb harminc nappal később kerül sor. Emellett még nyolc napot kell biztosítanunk az esetleges panaszok benyújtására. Tehát a pályázati procedúra durván két és fél, három hónapot vesz majd igénybe. Reményeink szerint a pályázatot márciusban már ki tudjuk írni – magyarázta a tanácstag.

A pályázat pontos kritériumrendszere is a pályázat kiírásakor lesz ismert, de Bognár Pásztor Hajnalka előrebocsátotta, hogy a civil szervezetek környezetvédelemmel kapcsolatos akcióinak, ötleteinek megvalósítását szeretnék legfőképp támogatni. Példaként az illegális szemétlerakók elleni küzdelmet említette, amely a város egyik legfőbb gondja.

– Van egy listánk az illegális szemétlerakókról. Például kettő van Bajmokon, a királyhalmit sikerült felszámolni, de még mindig vannak illegális szemétlerakók Györgyénben, Mišićevón, Újzsedniken, Hajdújáráson, Felső- és Alsótavankúton és Csantavéren is. Szabadkán belül is több illegális szemétlerakó van, például a kéri, a kelebiai úton, a pacséri vasúton, valamint kettő bent a városban. Hozzá kell tenni, hogy ahogy az illegális szemétlerakókról elhordjuk a hulladékot, azonnal újabb szeméthegyek keletkeznek. Problémát jelent továbbá a Csík-ér medrének szennyezettsége is. Itt egy csantavéri civil szervezet az utóbbi időben két alkalommal is szervezett akciót, annak érdekében, hogy ennek a vízfelületnek a környékét élhetőbbé tegyék. Emellett az emberek környezetvédelmi tudatosságának növelésére, tehát a polgárok képzésére is hangsúlyt kell fektetni. Tudatosítanunk kell a polgárokban azt, hogy ők maguk is tehetnek a környezetük megóvásáért – mondott Bognár Pásztor Hajnalka.