2024. április 25., csütörtök

Kórházban a kutyatámadás áldozata

Stevan Bakić: Szabadka Város sokat fordít a kóbor kutyák összetett problémájának megoldására

Kutyafalka támadott meg kedden hajnali öt órakor egy munkába igyekvő nőt Szabadkán a buszállomás épületének környékén. Az 55 éves hölgy, aki a közelben lévő magánklinika egyik dolgozója, többszörös sérülést szenvedett. A subotica.com hírportál értesülései szerint a közelben állomásozó rendőrségi egység sietett a nő segítségére, szirénákkal zavarták el a kóbor kutyákat és azonnal mentőt hívtak. A nőt a kórház sebészeti osztályára szállították, a harapások a végtagjait és a fejét is érték. Az ügyet az Alapfokú Ügyészség vizsgálja.

A nőt jelenleg a Szabadkai Közkórházban ápolják, állapota stabil. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere szerdán tett nála látogatást, aminek alkalmával Slobodan Puškar kórházigazgató elmondta, hogy a hölgy több súlyos sérüléssel érkezett a kórházba, de azok nem életveszélyesek.

– A páciens minden szükséges orvosi beavatkozást megkapott, most stabil az állapota, az ápolása pár napon belül otthoni körülmények között folytatódhat, majd a sérülések következményeinek gyógyítása következik. Ritkán történnek kutyaharapás okozta olyan szintű sérülések, amelyek orvosi beavatkozást igényelnének. Az elmúlt négy év során egy ilyen esetünk sem volt – mondta a média képviselőinek az igazgató.

Stevan Bakić elmondta, az eset mindenkit aggodalomba ejtett, és segíteni fognak a bajba jutott nőn.

– Szabadka Város sokat fordít a kóbor kutyák összetett problémájának megoldására. Kiépült egy új menhely, az ivartalanítást és az ebek megjelölést is támogatjuk, de sajnos minden törekvésünk ellenére ilyen esetek is megtörténnek. A szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat átadta nekem a jelenlegi esetről szóló, és az elmúlt hónapokban végzett tevékenységének jelentését. E szerint a közvállalat zoohigiéniai csoportja a Zentai úton idén tíz alkalommal avatkozott közbe – nyilatkozta a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy amennyiben a polgárok kóbor kutyát látnak, jelezzék azt, a kutyatulajdonosokat pedig megkérte, kutyáikat ne engedjék szabadon.

A támadó kutyafalkát még nem sikerült befogni. Radoslav Vukelić, a Városi Közigazgatás Kommunális-ügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárságának titkára elmondta, mindent megtesznek a rendeletek betartatása érdekében.

– A zoohigiéniai csoport egész nap ügyeletben dolgozik, fokozottan keresik a kutyákat. Tudjuk, milyen problémáink vannak. Több alkalommal felhívtuk a figyelmet a törvénymódosítás szükségességére, két éve azt a választ kaptuk, hogy ez megvalósul. Az egyik legnagyobb gond a gondatlan állattartás. Csipezési és oltási akciót tervezünk – mondta az illetékes az újságíróknak.

A tavalyi év során Szabadka Város összesen 3,3 millió dinár kártérítést fizetett a kutyaharapást elszenvedett lakosoknak, két éve pedig 7,1 millió dinárt, írja a subotica.com.