2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREK

A Draxlmaier (egyelőre) marad

Az elmúlt hetekben szárnyra kelt a hír, hogy (újabb) leépítések vannak/lesznek a gépkocsik villamossági berendezéseit gyártó Draxlmaier társaság nagybecskereki üzemében, vagyis több ezer dolgozó munkahelye került veszélybe. A tömeges elbocsátásokat az üzem vezetése cáfolta, azt hangoztatva, hogy mindet megtesznek a munkahelyek megőrzése érdekében. Ugyanakkor nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy jelenleg hány dolgozójuk van a tavalyihoz viszonyítva.

A tartományi Cégnyilvántartási Ügynökség kimutatása szerint az üzemben 2018-ban 6251-en dolgoztak, 2019-ben pedig 5874-en voltak. Tehát már a világjárvány előtt is voltak karcsúsítások. Feltételezhető, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesés következtében, ami az autóipart is súlyosan érintette, ezek az adatok tovább romlottak. Ugyanis a meghatározott időre foglalkoztatottakkal több esetben nem hosszabbítják meg a szerződést, az sem ritka eset, hogy valakivel csak egy hónapra kötnek munkaszerződést.

A nagybecskereki üzemben tavaly egy időre leálltak a termeléssel, egyrészt az autóipar megtorpanása miatt, másrészt pedig a dolgozók egészségének a megvédése céljából. Közben az üzem lemondott a szerbiai kormánynak a válsághelyzet kezelésére nyújtott támogatásáról – hangoztatják a magántulajdonban levő vállalatban. A kisebb mértékű megrendelésekkel arányosan pedig kénytelenek voltak csökkenteni a dolgozók számát. Az üzemben azonban bíznak abban, hogy 13 év után is Nagybecskereken maradnak. Ezt az elhatározásukat támasztja alá az is, hogy jelentős és folyamatos támogatásokkal segítik a közösséget, amelyben dolgoznak: az iskolákat, újabban pedig az egészségügyi intézményeket is.

A Draxlmaier társaság a város, de az egész régió legnagyobb befektetőjének számít. Nagybecskereken jelenleg valamivel több mint 35 ezer foglalkoztatott van, csaknem 17 százalékuk német üzemben dolgozik, amelynek évi forgalma meghaladja a város költségvetését. Egy ekkora beruházó megtorpanása, esetleges távozása messzemenő következményekkel járna a Béga menti város gazdaságának helyzetére. De már a további elbocsátások is komoly visszalépést jelentenének.

A német társaság 2007-ben kétszáz dolgozóval nyitotta meg a nagybecskereki üzemét. 2008 és 2012 között állami támogatást kaptak. Eddig harminc millió eurót beruháztak a nagybecskereki üzemükbe.