2024. április 24., szerda

„Egy város, két ország, egy szív”

A Jókai-pályázaton a topolyai születésű Kisimre Ferenc arany díszoklevélben részesült

A Budapesti székhelyű Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a révkomáromi Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület tizenötödik alkalommal hirdette meg a Jókai-díj irodalmi pályázatát, amelynek témája 2020-ban az „Egy város, két ország, egy szív” volt – közli az MTI.

A pályázat eredményéről nemzetközi bírálóbizottság dönt a hagyomány szerint a magyar kultúra napján, a díj átadására Jókai Mór születése napján – amely 2018-tól a Magyar széppróza napja – Jókai szülővárosában, Révkomáromban kerül sor. A döntés megszületett, az ünnepélyes díjátadó eseményt azonban a járványhelyzet miatt későbbi időpontra halasztották.

A pályázatra összesen 11 pályamunka érkezett. A Jókai-díjat és arany díszoklevelet Pétervári Zsolt (Veszprém) nyerte el színvonalas értekezésével. Különdíjban és arany díszoklevélben részesül Rőszerné Fodor Ágnes (Martfű). Arany díszoklevéllel jutalmazzák Safarik Andrea Sarolta (Veszprém), Veres András (Cegléd) és Kisimre Ferenc (Szeged – a Magyar Szó egykori szabadkai újságírója, szerkesztője) pályázatát. Írásművéért díszoklevelet nyert Házi Katalin (Budapest), Széles Natália (Budapest), Lőrincz Gréti (Köröstárkány) és Sebestyén István (Csongrád). Turbucz Anikó (Nagykarácsony) és Varga Lajos (Oroszlány) a részvételért vesz át oklevelet.

A Jókai-díj 2022-es témája: A hungarikumok jelentősége a Kárpát-medencei magyarok életében.