2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Aggódik a válságstáb

Srđa Janković: Nemcsak a polgároknak, hanem az egészségügyi dolgozóknak is vannak igényeik – Eddig több mint egymillió adag vakcinát adtak be

A hosszúra nyújtott hétvége után a köztársasági egészségügyi válságstáb több egészségügyi szakértő tagja is abbéli véleményének adott hangot, hogy a polgárok nem tartják, illetve nem tartották kellőképpen tiszteletben a járványügyi intézkedéseket. Legtöbbjük attól tart, hogy a járványhelyzet rosszabbodni fog az elkövetkező időszakban.

A járványhelyzet korábban stabilizálódott, még ha a járványgörbe magas szinten is laposodott el, ám most észrevehetők a rosszabbodás első jelei – értékelte Srđa Janković immunológus a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, hozzátéve, hogy egyelőre nem indokolt napirendre tűzni a korlátozások szigorítását, ám a hatályban lévők rigorózus betartatásának nincsen alternatívája. Amennyiben bebizonyosodik például, hogy a vendéglátóhelyek képtelenek betartani az óvintézkedéseket, az is megtörténhet, hogy megvitatják az említett létesítmények ideiglenes bezárásának a lehetőségét – jegyezte meg Srđa Janković, majd a koronabulikra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: „Megértem, hogy az embereknek igényeik vannak, ám a Covid-rendszerben dolgozóknak is vannak igényeik. A csalódottság érzése hatalmasodik el rajtam, amikor azzal szembesülök, hogy egyesekkel nem sikerült megértetnünk az intézkedések lényegét. Persze olyanok is vannak, akiknek a buli fontosabb embertársaik életénél, rájuk feltehetőleg sehogyan nem lehet hatni.”

A síközpontokat illetően nem maga a síelés a kockázatos, hanem a vendéglátóhelyek – tette hozzá Srđa Janković, majd Branislav Tiodorović epidemiológushoz hasonlóan arra emlékeztetett, hogy az idény kezdetén a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai azt javasolták, hogy a síközpontok 30 százalékos kapacitással működjenek.

Azt, hogy a síközpontokban betartották-e a válságstáb javaslatát, érdemes lenne felülvizsgálni – jegyezte meg Srđa Janković. Ehhez kapcsolódik a Čajetinai Idegenforgalmi Szervezet kimutatása, amely szerint Zlatiboron tavaly januárhoz képest az idén januárban 3 százalékkal növekedett a forgalom.

Branislav Tiodorović számára nem fér kétség ahhoz, hogy a téli üdülőhelyeken, elsősorban a Zlatiboron és a Kopaonikon, nem tartották be a válságstáb javaslatát. A Danasnak nyilatkozva kifejtette, hogy a téli üdülőhelyeken és a többi településen a járványhelyzet szempontjából egyaránt a vendéglátóhelyek jelentik a legnagyobb kockázatot.

Az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint péntek és tegnap reggel között az illetékes felügyelőségi szervek 16 157 ellenőrzést – 9 302-őt vendéglátóhelyeken, a többit bevásárlóközpontokban és plázákban – hajtottak végre országszerte, és 21 millió dinár értékben 447 pénzbírság-fizetési meghagyást állítottak ki.

AZZAL OLTANAK, AMI VAN

Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára az SZRTV-nek nyilatkozva reményének adott hangot, hogy a nap végéig beadják az egymilliomodik adag védőoltást – a B92 későbbi értesülései szerint 15 óráig 1.002.949 adag védőoltást használtak fel az országban, a második adag vakcinát 356 010 polgár kapta meg.

Mirsad Đerlek elmondása szerint az immunizációs terv első fázisát 80, a másodikat 45 százalékban sikerült teljesíteni. Jelenleg elsősorban továbbra is az oktatásban dolgozókat, továbbá a Belügyminisztérium munkatársait hívják oltásra – tette hozzá, majd megismételte, hogy az első adag védőoltást követően kialakuló védettség szintje még nem elegendő, ezért a másodikat követően 7–14 napig be kell tartani az óvintézkedéseket.

– Mindenki számára lesz elegendő második adag védőoltás. Ha valaki indokolt okokból nem kapta meg 21 napon belül, később bepótolhatja az oltást. Amennyiben valaki például az első adag oltás után megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal, a felépülést követően egy hónappal később kaphatja meg a második adag oltóanyagot. Amennyiben a krónikus megbetegedésben szenvedő polgárnak időközben rosszabbodik az alapbetegsége, akkor kapja meg a második oltást, ha javul az állapota – taglalta Mirsad Đerlek.

Azzal kapcsolatban, hogy miért vannak sokan, akik még január elején jelezték, hogy beoltatnák magukat, ám továbbra sem kaptak időpontot, az államtitkár kifejtette: ebbe a helyzetbe elsősorban azok kerülnek, akik egy bizonyos védőoltást jelöltek be a rendszerben. Azzal a vakcinával oltják a polgárokat, amelyik az adott pillanatban rendelkezésre áll, vagyis feltehetőleg egy ideig még várniuk kell azoknak, akik azt a védőoltást jelölték be, amely éppen hiánytermék az országban – magyarázta Mirsad Đerlek, hozzátéve: bárki módosíthatja a rendszerben a kiválasztott vakcinát, hiszen az a legjobb oltóanyag, amelyik éppen rendelkezésre áll.

ÜRES MARAD A STADION

A Blic napilapnak nyilatkozva Predrag Kon epidemiológus megerősítette, hogy a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai tegnap eszmecserét folytattak a holnap esedékes Crvena zvezda–Milan mérkőzés megtartásáról szurkolók jelenlétében, ám arra a megállapításra jutottak, hogy ezt nem javasolhatják. Jelenleg semmiféle rendezvényt nem lenne szabad megtartani, húzta alá Predrag Kon, majd később Facebook-bejegyzésében kifejtette: amennyiben tovább rosszabbodik a járványhelyzet, elkerülhetetlen lesz a korlátozások szigorítása.

Hétfőn Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke a B92 hírportál szerint arra kérte a válságstábot, hogy legalább 10 ezer szurkoló lehessen jelen a stadionban, mivel értékelése szerint „a fiatal szurkolóknak látniuk kell, hogy az igazi példaképek azok, akik a játékmezőn vannak.” Palma azt is kifejtette, hogy a válságstábnak jóvá kellene hagynia a vendéglátóhelyek nyitvatartásának 23 óráig való meghosszabbítását.

SZERBIA SEGÍTI SZOMSZÉDAIT

Ma megkezdődött Szerbiában, azaz Šabacon, Loznicában és Mitrovicán, a boszniai Szerb Köztársaság egészségügyi dolgozóinak a vakcinációja. A Kurir napilap összeállítása szerint a szerb kormány első körben összesen 5 ezer adagnyi védőoltást különített el erre a célra. Milorad Dodik boszniai szerb politikai vezető szavai szerint Aleksandar Vučić államfőtől ígéretet kapott arra, hogy összesen 5 ezer egészségügyi dolgozót immunizálnak Szerbiában. A szomszédos ország egészségügyi dolgozói a Sinopharm, a Szputnyik V és a Pfizer–BioNTech oltóanyagok közül választhatnak.

Ezzel egyidejűleg a szomszédos Montenegró is várja a Szerbiából érkező segítséget. Jelena Borovinić Bojović egészségügyi miniszter szavai szerint Szerbia első körben 2 ezer adagnyi Szputnyik V oltóanyagot adományoz Montenegrónak, és hamarosan ugyanennyit. Az első szállítmányt tegnap este várták a podgoricai repülőtéren. Dritan Abazović kormányfőhelyettes a B92 összeállítása szerint köszönetét tolmácsolta Szerbiának, megállapítván, hogy ez az önzetlen cselekedet jó alapja a két ország közötti kapcsolatok jobbá tételének. Vasárnap Szerbia Észak-Macedóniának adományozott valamivel kevesebb mint 5 ezer adag Pfizer–BioNTech vakcinát.

2467 FERTŐZÖTT – ÚJVIDÉKEN „MEGUGROTT” AZ ESETSZÁM

A kedd és a szerda között eltelt 24 órában országszerte 13 063 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 2467-nek az eredménye volt pozitív (18,89 százalék). Hivatalosan egy nap alatt 16 Covid-páciens hunyt el, 4277 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 1 százalék. Kórházi gyógykezelésre 3451 páciensnek van szüksége, mesterséges lélegeztetésre pedig 142-nek.

Vajdaságban előző nap 357 volt az esetszám, Újvidéken 144. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentésében fontosnak tartotta kiemelni, hogy a székvárosban január 18-a óta ez a legnagyobb napi esetszám. Azt is hozzátették, hogy Újvidéken a fertőzöttek több mint 60 százaléka 20 és 49 év közötti személy. A tartományban jelenleg 6747 aktív esetet tartanak nyilván, Újvidéken 1200-at, a többi településen 1000 alatt alakul ez a szám.