2024. március 29., péntek

Egyértelműen a koronavírus-járvány miatt nőtt az elhalálozások száma

Az Európai Unió országai több, mint 450 ezer halálesetet jegyeztek tavaly március és november között, amely jóval magasabb a 2016 és 2019 közötti azonos időszakhoz képest – derül ki az Eurostat legfrissebb elemzéséből.

A szakemberek a tagállamok havi elhalálozási adatait használták fel, hogy összehasonlíthassák a tavalyi évet a 2016 és 2019 közötti időszakkal.

Az Eurostat kedden tette közzé legfrissebb elemzéseit, mely szerint ezek az adatok általános képet mutatnak a mortalitásról a koronavírus-járvány hatása alatt. Az EU-s átlag felállításához minden tagállam adatait felhasználták, kivéve Írországét, ahol erre nem kaptak engedélyt.

Az elhalálozás mértéke novemberben érte el a csúcspontot, amikor 40 százalékkal volt magasabb az előző évek hasonló időszakához képest. Ez a csúcspont az áprilisban mért sokkal alacsonyabb arány után következett be, amikor is a járvány első szakasza tartott, ugyanis ekkor mintegy 25 százalékkal volt magasabb a halálozás az előző évekhez képest.

Áprilist követően a számok egyre csökkennek, azonban augusztustól ismét növekedésnek indulnak, párhuzamosan a koronavírus esetszámaival.

A novemberi tetőzést különösen Bulgáriában, Lengyelországban és Szlovéniában mérték, ahol a növekedés 90 százaléknál is több volt.

Ugyanebben a hónapban a Belgiumban jegyzett halálesetek száma 60 százalékkal, Olaszországban és Németországban pedig 50 százalékkal volt magasabb. Az Eurostat kimutatásai szerint Horvátországban ez az arány 46,3 százalékkal több értéket mutatott.