2024. április 20., szombat

Inkább online vásárolunk a járványidőszakban

Az Európai Unióban történő internetes vásárlás elképesztő növekedést mutat a járvány ideje alatt, a legtöbben ruhákat vásárolnak – derül ki az Eurostat elemzéséből.

Az EU-ban négy százalékkal többen veszik igénybe az online vásárlást, mint 2019-ben és tíz százalékkal többen, mint 2015-ben.

Az Eurostat elemzései azt mutatják, hogy az Unió polgárainak 16 és 74 év közötti korosztályának 86 százaléka használta az internetet, közülük pedig 72 százalék küldött megrendelést. Egy évvel ezelőtt az internetezők 68 százaléka vette igénybe az online vásárlás szolgáltatásait, míg 2015-ben ez az arány 62 százalék volt.

A 2019-es adatok szerint az internetes vásárlást Hollandiában veszik igénybe a leginkább (a polgárok 91 százaléka), ezt követi Dánia (90 százalék), Németország (87 százalék), Svédország (86 százalék) és Írország (81 százalék). A legkisebb mértékben Bulgáriában (42 százalék), Romániában (45 százalék) és Olaszországban (49 százalék) használják.

Az elmúlt öt évben a legnagyobb növekedést az online vásárlás terén Románia (27 ponttal nőtt), Csehország (25 ponttal), Horvátország (25 ponttal) és Magyarország (23 ponttal) érte el.

A legtöbben különféle ruhákat, sportfelszereléseket és lábbeliket vásároltak, amelyek a megrendelések 64 százalékát tették ki. A megrendelők fele, vagyis 32 százaléka sorozatokat, vagy filmeket nézett különféle internetes oldalakon keresztül, 29 százalékuk élelmiszert, míg 28 százalékuk lakberendezést és egyéb háztartási felszerelést vásárolt.

Az Unió internet felhasználóinak 27 százaléka nyomtatott könyveket, magazinokat és újságokat vásárolt, ugyanennyien pedig kozmetikumokat, míg 26 százalékuk számítógépeket, táblagépeket és mobiltelefonokat rendelt, valamint zenét hallgatott, vagy dalokat töltött le az internetről.