2021. április 18., vasárnap

Udvarlási szokások három nemzedéken át

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ több mint két évtizede megszervezi a Bálint-napi irodalmi pályázatot, amelyet a Topolya község területén lévő általános és középiskolás tanulók részére írnak ki. A pályázat 2019-től kibővült: illusztrációkat várnak az alsós diákoktól.

A 21. Bálint-napi irodalmi pályázatra a szabadon választott szerelem tematikájú fogalmazásokon kívül Nemes Nagy Ágnes halálának harmincadik évfordulója tiszteletére a költőnő Szeretlek című verselemzése mellett szerelmi szólások, közmondások, hiedelmek, babonák, praktikák gyűjteményével és magyarázatával is pályázhattak, valamint nagy visszhangra talált az Udvarlási szokások három nemzedéken át elnevezésű témajavaslat is.

Az irodalmi pályázaton az általános iskola 5. osztályától a középiskola 4. osztályáig vehettek részt a tanulók.

A képzőművészeti pályázaton az általános iskola alsós tanulóinak feladata egy mese illusztrációja, illetve a 85 éve született és egy éve elhunyt Csukás István író, költő nagyszerű alkotásainak illusztrálása volt.

A topolyai színházteremben alkalmi műsor keretében tartották meg az ünnepélyes eredményhirdetést.

A magyartanároknak, tanító néniknek köszönhetően az idei irodalmi és képzőművészeti pályázatra több mint százötven munka érkezett a községbeli általános és középiskolákból – ismertette a díjkiosztó ünnepség kezdetén a megjelent diákokat, pedagógusokat, szülőket köszöntve Kisimre Szerda Anna, a Kodály központ elnöke, aki azt is elmondta, hogy a rendezvény támogatói Topolya önkormányzata, a topolyai helyi közösség, az NKA Közművelődési Kollégiuma, az ELTE Márton Áron Szakkollégiuma és a Művelődési Ház voltak.

Az Aurora Beszédművészeti Műhely alkalmi összeállítással, Dudás Kata népdalcsokorral tette még ünnepélyesebbé a Bálint-napi pályázat eredményhirdetését
Az Aurora Beszédművészeti Műhely alkalmi összeállítással, Dudás Kata népdalcsokorral tette még ünnepélyesebbé a Bálint-napi pályázat eredményhirdetését

A fogalmazásokat, verseket Szabó Anikó magyartanár, Rác Ejzler Evila kommunikációs szakember és Herceg Elizabetta újságíró, a beérkezett rajzokat Fekete Edit óvónő, Móricz Ildikó végzős tervezőgrafikus-hallgató és Szenti Lilla képzőművész-tanár bírálták el. A díjazott alkotásokból kiállítás nyílt. Minden résztvevő emléklapot kapott, a díjazottak könyvjutalomban részesültek.

Az irodalmi pályázaton az 5. és 6. osztályosok között Pecze Teodor, a Nikola Tesla ÁI diákja lett az első, a 7. és 8. osztályosok között a zentagunarasi Fekecs Csaba verse lett a legjobb. A középiskolások munkái közül Pécsi Sági Viktória, a Mezőgazdasági Iskola tanulója érdemelte ki az első helyezést.

A képzőművészeti pályázaton a legfiatalabbak között a pacséri Fremond Ádám és a topolyai Rajcsán Ivett (Csáki Lajos ÁI), a 3. és 4. osztályosok között pedig a pacséri Szél Hanna és a topolyai Majoros Nikoletta (Nikola Tesla ÁI) készítette a legötletesebb illusztrációt.