2024. április 18., csütörtök

Lassú fogyatkozás

Dr. Nada Kosić Bibić: Az adatok alapján megállapítható, hogy az észak-bácskai körzet lakossága elöregedett

Térségünkben a lakosság elöregedése már régóta tapasztalható, valamikor a nyolcvanas években kezdtek rossz irányba fordulni a mutatók, akkoriban a natalitás is csökkent, jelét adva ezzel az elnéptelenedés kezdetének, nyilatkozta lapunknak dr. Nada Kosić Bibić, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet egészségnépszerűsítő osztályának vezetője.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– Az adatok alapján megállapítható, hogy az észak-bácskai körzet lakossága elöregedett. Sok mutatója van annak, ami miatt elnéptelenedésről is beszélhetünk. Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen a polgárok korának összeírásán kívül a lakosok számát is feljegyezzük. Ezen mutatók adatai már elegek ahhoz, hogy megállapítsuk az elnéptelenedést. Az országos szintű népszámlálások közötti időszakban minden év közepén végzünk felmérést, és ezen jelenlegi adatok szerint az észak-bácskai körzetben 2019-ben 178 294 lakos élt. Az azt megelőző évhez viszonyítva Szabadkán 3–4 százalékkal, Topolyán és Kishegyesen pedig egyenként 6–7 százalékkal kevesebb volt a lakosok száma – mondta az osztályvezető.

A korcsoportok mutatója is fontos tényező. E szerint az 55–59 és a 60–64 év közötti polgárok száma sokkal nagyobb, mint a fiatalabb korcsoportok tagjainak száma.

– A korcsoportokat megfigyelve a 14 évnél fiatalabbak száma 14 százalék alatt van, az 50 évnél korosabb személyek száma több mint negyven százalék, míg a 65 évnél idősebb korosztály aránya 19,4 százalékot tesz ki. Ezek az adatok is az elöregedést bizonyítják. Tavalyelőtt a lakosság átlagéletkora 43 év volt. Mértékét tekintve a természetes szaporodás negatívnak számít, az élve születettek száma alacsonyabb, mint az elhalálozottaké. Pontosabban: az észak-bácskai körzetben 2019-ben 2270-en vesztették életüket, a születések száma pedig 1586 volt – részletezte dr. Nada Kosić Bibić.