2024. március 28., csütörtök
ZENTAGUNARAS

Télűzés Zentagunarason

A farsangi felvonulást műsoros téltemetés, szalmabábu-égetés követte

Lezárult az idei farsang időszaka, amely sokkal csendesebb, eseménytelenebb volt, mint az előző években. A legtöbb vidám, jelmezes felvonulás és minden bál, mulatság elmaradt a világjárvány miatt. Vidékünkön is csak néhány szabadtéri rendezvényt szerveztek meg.

A falu központjából indultak a farsangolók

A falu központjából indultak a farsangolók

Ma már hamvazószerda van, a farsang és a húsvét közötti választónap, a keresztény vallásban a húsvét előtti nagyböjt kezdete. Hamvazószerdán az egyház az élet mulandóságára emlékezteti a híveket, és bűnbánatra szólítja fel őket. A nagyböjt kezdete, hamvazószerda nem ünnep, de kiemelt hétköznapja az egész egyházi évnek. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban hitük elmélyítésével, böjttel készülnek húsvét ünnepére.

A farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, a nagy mulatságok ideje valójában télbúcsúztató is. Így volt ez Zentagunarason is, ahol több mint tíz éve elevenítették fel a farsang farki hagyományokat.

Vidám farsangi programot tartott a zentagunarasi Mag Hagyományápoló Egyesület. Sípos Attila, az egyesület végrehajtó bizottságának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy szervezetük több mint tíz éve rendez télkergető farsangi felvonulást.

– A rendezvényünk azért tud ilyen sikeres lenni, mert a helyi általános iskola is bekapcsolódott a szervezésbe. Ebben a közös programban részt vesznek az óvodások, az alsósok, sőt néhány felsős tagozat is. Az idei év rendhagyó a vírushelyzet miatt, épp ezért kevesebben is vettünk részt a farsangon a szokásosnál. Általában a gyerekek szülei is be szoktak öltözni, mert úgy érzik, hogy így kerek az egész. A környező településeken nem szokták ezt a rendezvényt megszervezni, mi vagyunk az egyedüliek, akik rendszeresen és hagyományosan megtartjuk – mondta Sípos, majd arról is szólt, hogy farsangi programra való felkészülés már két héttel korábban megkezdődik. A gyerekek jelmezeket készítenek az iskolában, így mindenki a saját maga által készített jelmezben vonulhatott fel.

A hétvégi farsangi program gyülekezővel kezdődött a falu központjában, majd a résztvevők átsétáltak a piactérhez – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy a piactéren rendhagyó műsort tartottak: az iskolások elmesélték, hogy miről szól a farsang, és miért tartják meg. Ezt egy játékos jelenet követte, amelyben a tél szimbolikusan megvívott a tavasszal. Két beöltözött gyermek személyesítette meg a két évszakot, és természetesen a tavasz győzött. A harc után a cigánybáró felgyújtotta a telet szimbolizáló szalmabábut, majd a lakoma következett. A szervezők farsangi fánkkal és forró teával vendégelték meg a résztvevőket.

Sípos végezetül arról is szólt, hogy a programot a Magyar Nemzeti Tanács és a zentagunarasi helyi közösség támogatta.