2021. június 18., péntek

A Johnson & Johnson vállalat engedélyeztetné védőoltását az EU-ban

Az Európai Gyógyszerügynökség közleményben tudatja, hogy a Johnson & Johnson vállalat átnyújtotta az egyetlen dózisból álló vakcinájának engedélyeztetési kérelmét.

Az amszterdami székhelyű gyógyszer-szabályozó hatóság kedden kiadott közleményében leírta, hogy március közepéig döntést hoznak a védőoltás kapcsán, feltéve, ha addig megbizonyosodnak az oltóanyag hatékonyságáról, biztonságosságáról, valamint átfogó képet kapnak a minőségéről is.

Ez a negyedik vakcina, amelynek engedélyezését az Európai Gyógyszerügynökség kezeli, korábban a Pfizer-BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna oltóanyagai kaptak zöld utat. A különbség  annyiban merül ki, hogy itt egyetlen dózis beadása után kialakulhat a rezisztencia.

A védőoltást az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Dél-Afrikában nagyszabású vizsgálatoknak vetették alá, az előzetes kimutatások alapján az oltóanyag biztonságos, és tartós védelmet nyújt a koronavírus ellen. A szert az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala is ellenőrzi, ez a bizottság február 26-án vitatja meg nyilvánosan az oltóanyagról kapott adatokat.