2024. április 19., péntek

Ezrével fordítják vissza az embereket a német határokon

Több ezer embert nem engedtek be Németországba a határokon vasárnap óta, mert szigorúbb ellenőrzéseket vezettek be az új koronavírus-variánsok terjedése miatt, írja az Euronews.

A német hatóságok szerint alig több mint egy nap alatt ötezer embert fordítottak vissza a cseh valamint az ausztriai Tirollal közös határaikon.

Németország azért döntött a szigorítás mellett, mert Csehországban a brit mutáns, Tirolban pedig a dél-afrikai változat terjed nagyon agresszívan.

Az érintett határátkelőkön a kamionsofőrök, a német állampolgárok, a német lakosok, valamint az egészségügyben dolgozók léphetnek át, de ők is csak 48 óránál nem régebbi koronavírus-teszttel. Mindenki másnak megtagadják a belépést.

Markus Soeder Bajorország kormányzója csütörtökön arról beszélt, Tirolban a hatóságok nem veszik elég komolyan az ügyet, ezért azonnali intézkedésre volt szükség.

A határellenőrzés erős kritikát váltott ki nemcsak az osztrákok részéről, de EU-s szinten is, mert a 27 tagállamot tömörítő egyesülés a közös, egységes szabályozásban hisz. Angela Merkel német kancellár ugyanakkor megvédte a szigorítást.

A határokhoz több mint ezer rendőrt vezényeltek ki, az intézkedés várhatóan minimum tíz napig érvényben marad. A szóban forgó belépőpontoknál egyébként vasárnap óta szinte állandósult a több tíz kilométeres dugó.

Németország hétfőn azt sem zárta ki, hogy a francia határokra is kiterjesztik a zárást, mert Moselle megyében is felgyorsult a variánsok terjedése, de ezt a franciák ellenzik, mert Moselle megyéből mintegy 70 ezren járnak át naponta Németországba és Luxemburgba dolgozni.