2024. április 25., csütörtök

Fittyet hányva az óvintézkedésekre

A hétvégét és az állami ünnepeket sokan az üdülőhelyeken, vagy az országhatáron túl töltötték A polgárok jelentős része kihasználva a hosszú hétvégét, már pénteken útnak indult. Információk

A szerb–magyar határon nagy volt a mozgás a hétvégén. Többen döntöttek úgy, hogy kihasználják a 30 kilométeres határsáv adta lehetőségeket, és a határ másik oldalán található barátokhoz, családtagokhoz látogattak, illetve az ott található élményfürdőkben, gyógyfürdőkben pihentek egy kicsit. Így a határon a hétvégén és még hétfőn is Magyarország irányában, majd pedig vissza is nagy volt a torlódás, időnként hosszú autósorok alakultak ki, különösen a Horgos–Röszke autópálya-határátkelőn, ezért órákat kellett várakozni az átlépésre. A tömeg azonban kedden már lecsillapodott, annak ellenére, hogy még ez a nap is a többség számára munkaszüneti nap volt. A Szerbiai Autó-Motoros Szövetség jelentése szerint ma a személyi forgalom számára a várakozási idő nem haladta meg a 30 percet, miközben a közösségi oldalakon megjelent jelentések szerint a határ átlépése kedden csupán pár percet vett igénybe.

ÜZEMBE HELYEZTEK MINDEN FIZETŐKAPUT
Nem ez volt a helyzet azokkal, akik a téli élmények mellett döntöttek. Tanulva a hétvégi közlekedési dugókból, amikor pénteken hatalmas sorok alakultak ki az autópályán a fizetőkapuknál, a Szerbiai Utak Közvállalat a Zlatiborról és Kopaonikról visszatérők zavartalan utazása érdekében a Miloš fejedelem autópályán a délutáni órákban üzembe helyezett minden fizetőkaput, illetve olyan tájékoztató táblákat helyeztek ki, amiknek köszönhetően a vezetők már az út során tájékozódhattak arról, hogy mennyi a várakozási idő a fizetőkapuknál.
A zlatibori és a raškai turisztikai szervezetek képviselői a Beta hírügynökségnek elmondták, hogy a téli üdülőközpontokban ma még mintegy 50 ezren tartózkodtak, elsősorban hazai vendégeik vannak, de többen érkeztek Szlovéniából és Montenegróból is.
Vladimir Živanović, a Zlatibor Idegenforgalmi Szervezet igazgatója elmondta, hogy a hosszú hétvégén az állami ünnepek miatt csak náluk 30.000 vendég pihent. Vannak akik szállodában szálltak meg, mások szobát béreltek, a szálláshelyek megteltek. Vagyis mintegy 6000 fekvőhelyet adtak ki a hotelokban, miközben mintegy 25.000 személy szállt meg magánszállásokon.
Radenko Cvetić, a Raška Idegenforgalmi Szervezet igazgatója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kopaonikon az elmúlt napokban 15.000–20.000 ember üdült. Miután figyelembe kellett venniük az egészségügyi előírásokat, a szállodák rendelkezésre álló kapacitásai megteltek.

TÖBB SZÁZAN BULIZTAK
A hétvégén Belgrádban két bulinak vetett véget a fővárosi kommunális milícia. Az egyik belgrádi klubban szombaton 20 óra után, amikor már be kellett volna zárnia, több mint 700 vendég tartózkodott, túllépve ezzel a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályokat. A Tašmajdan parknál található vendéglátóipari egység kiürítése több mint 40 percig tartott.
Sajtóinformációk szerint a klub tulajdonosát megbírságolták, ám az előírásoknak megfelelően további büntetéssel számolhat.
Ám nem ez volt az egyedüli eset, ugyanis a kommunális milícia a belgrádi rendőrség együttműködésével egy újabb bulinak vetett véget. Vasárnap ugyanis a régi belgrádi vásártér területén tartott, élő zenével szervezett buliban, több mint 400-an vettek részt egy 200 négyzetméteres helyiségben. A hatóságok eljárást indítanak a szervezők ellen, írja a Novosti napilap.