2024. április 24., szerda

Valóban kisebb lesz az áramszámla a napenergia jobb hasznosításával?

A megújuló energiaforrásokról szóló törvénytervezet esetleges elfogadása az előzetes bejelentések szerint a polgárok számára lesz hasznos, ugyanis zöld kilowattokat tudnak előállítani és eladni, ezzel pedig csökkentenék az áram- és fűtésszámláikat – írja a 021.rs hírportál.

Zorana Mihajlović energetikaügyi miniszter elmondása szerint mindenki a saját családi-, vagy lakóházának tetejére, ahol egy, öt, vagy akár ötven személy is él, felhelyezhet napelemeket, ezzel pedig az áramszámlát is csökkenthetnék.

Abban az esetben, ha nem használnák el az összes energiát, amit a napelemekből nyertek, az a rész a hálózatba kerülne. A tervezet szerint 2050-ig az előállított energiának 50 százalékát a megújuló energiaforrásokból biztosítaná az ország, ennek köszönhetően pedig jelentősen csökkenne a környezetszennyezés.

A törvénytervezettel azonban számos logisztikai és egyéb probléma is felvetődik, többek között az is, hogy a háztartások túlnyomó többségének hőszigetelésre, vagy az elavult bútorzat cseréléjére sincs elegendő anyagi fedezete.

Dejan Stojadinović energetikai tanácsadó elmondta, hogy egy kilowattos napelem felhelyezése 2,5 négyzetméternyi területet foglal el és mintegy ezer euróba kerül.

– Technikai szempontból kivitelezhető a napelemek felhelyezése a tetőre, és az áram szétosztása is azokba a lakásokba, amelyek résztvettek a befektetésben. Tudni kell azonban, hogy egy napelem Szerbiában évente 1200 kilowattóra áramot termel – magyarázta Stojadinović.

Dr. Miloš Banjac, az energetikai miniszter volt tanácsadójának véleménye szerint sem ezzel a törvénytervezettel, sem pedig az energetikai törvénnyel nem lett rendezve a vásárló-eladó viszony. Ha minden így marad, akkor a Szerbiai Villanyáram Szolgáltató (EPS snabdevanje) feltételhez kötheti az így termelt villamos energia felvásárlási árát. Szavai szerint, ha nem változtatják meg gyökeresen a törvénytervezetet, akkor ebből az egyébként stratégiailag fontos környezetvédelmi-gazdasági programból nem lesz semmi.