2024. április 19., péntek

Alvászavarok a Covidból való felépülés után

A The Lancet egészségügyi közlöny nemrégiben olyan tanulmányt tett közzé, melyben a koronavírus következményeit mutatják be, köztük azokat a tüneteket is, amelyeket a gyógyultak hetekkel, sőt hónapokkal később is érezhetnek – írja a B92 hírportál.

A közlöny összesen kilenc tünetet sorol fel azoknál a megvizsgált személyeknél, akik közepesen súlyos és súlyos kórképpel kerültek kórházba. A tanulmány szerint a betegek háromnegyedénél legalább egy tünet jelentkezett a felsoroltak közül, akár fél évvel a betegség akut szakaszát követően is.

A megvizsgált személyek 26 százalékánál alvási rendellenességek jelentkeztek, köztük kóros álmatlanság, nehéz elalvás. Ez komoly problémát jelent, ugyanis a jó és rendszeres alvás kulcsfontosságú a szervezet regenerálódására, ennek tartós hiánya pedig kihat az emberi test egészséges működésére. A káros hatások közé tartozik a depresszió és a szorongásos állapot is, amely a vizsgált egyének 23 százalékánál jelentkezett.

Tessa Miller, az Ami nem öl meg című könyv szerzőjének elmondása szerint ezek a tünetek gyakoriak a krónikus megbetegedéseknél, mert a személy úgy érzi, hogy a teste elhagyta, és nem tudja, mi fog a továbbiakban történni vele.

– Ez az érzés szorongást, rossz koncentrációt és alvászavarokat idéz elő. A szorongásos állapot súlyosabb esetekben akár pánikrohamokba is fordulhat – mondta Miller.

A vizsgált személyek kilenc százaléka az ízületekben jelentkező fájdalmakra panaszkodott, ami sűrűn előfordul a gyulladásos folyamatok során.

Dr. Christofer Travers ortopédsebész elmondta, hogy a gyulladások általában az ízületek szöveteit támadják meg, ami miatt folyadék-felgyülemlés keletkezik, emellett izomkárosodásokat és más problémákat is okoznak.

A tanulmány eddig ismert tüneteket is felsorolt, mint az izomfájdalom, a fáradtság, a légszomj, az illatok és ízek érzésének elvesztése, valamint a hajhullás.