2024. április 16., kedd

A hosszú hétvégén megteltek a palicsi hotelek

Az Államiság Napja apropóján a hosszú hétvégén megteltek a palicsi hotelek – áll a Vajdasági RTV weboldalán.

A szerbiai vendégek által kevésbé ismert turisztikai pontról van szó, inkább határon túlról látogatják többen az észak-bácskai várost, így ez az információ igencsak sokatmondó. Egyúttal megnövekedett az itt eltöltött éjszakák száma is, ami a járványhelyzet sújtotta turisztikai egységek számára jelentős.

Az idegenforgalommal foglalkozó egységek számítanak arra, hogy a vakcináció feloldja majd a határzárakat, s így komolyabb hozamokat valósíthatnak meg, amely a tavalyi évben megannyi hasonló tevékenységgel foglalkozó intézménynek okozott kiesést és kényszeres zárva tartást.

Palicson tavaly, 2019-hez képest, a turizmus 25 százalékkal csökkent, míg Szabadkán a számok elérhetik a 60%-os esést is.

Aleksandar Medaković a Szabadkai Turisztikai Szervezet igazgatója szerint 2019-ben növekedést észleltek, hiszen az állam által biztosított üdülési utalványokat sokan Szabadkára és Palicsra váltották ki.

A idegenforgalmi szakértők szerint, ha a vakcinációnak köszönhetően csökkenni fog a fertőzöttek száma, akkor számíthatnak arra, hogy a határok megnyílnak, és a turisztikai ügynökségek teljes kapacitással dolgozhatnak majd.

Tóth Borisz, szakértő szerint ez a szektor szenvedett a legtöbbet a koronavírus alatt, és segítségre szorul, melyet az állami követelmények csökkentésével lehetne leggyorsabban orvosolni, hiszen a veszteségek rendkívüliek, és rengetegen estek el megélhetési forrásuktól.

Az állam a turizmust a korábbi években már segítette a Szerbia területén használható üdülési utalványokkal, amelyekre idén is igencsak nagy igény mutatkozik. Nem szabad elfeledni azt sem, hogy a tavaly otthonaikba zárt emberek többsége külföldre is el szeretne jutni, csakhogy a biztonságos távolság fenntartása és az idegen országokba való utazás sajnos nem fér össze.