2024. április 23., kedd

Szerbia kész szembeszállni a jövőbeni kihívásokkal

Az Államiság Napja alkalmából az orašaci emlékhelyen megtartották a központi ünnepséget, ahol 217 évvel ezelőtt döntés született a törökök elleni felkelés megindításáról, melynek élére Karađorđe Petrovićot választották meg.

Az első szerb felkelés vezérének, Đorđe Petrović, vagyis Karađorđe emlékére emelt szoborra Ana Brnabić miniszterelnök, valamint Željka Cvijanović a Boszniai Szerb Köztársaság elnökasszonya helyezte el a megemlékezés koszorúit.

Ana Brnabić beszédében elmondta, hogy az ország még ezekben a nehéz időkben is egyre erősebb és élhetőbb lesz.

Az őseink büszkék lehetnek arra, hogyan küzdenek utódaik lehetőségeik és tudásuk szerint – emelte ki Brnabić.

Hozzátette, hogy a mai ünnepet egy olyan világban tartjuk meg, amelyet egy évvel ezelőtt még elképzelni sem tudtunk volna, egy világban, amely a második világháború óta nem látott válságban van, ami a járvány miatt egyik pillanatról a másikra teljesen megváltozott.

A Gyertyaszentelő szellemében Szerbia a világ élére állt, saját erejéből a legjobban szervezett lett a koronavírus elleni harcban és segít a régió országainak.

Ez a lelkület vezeti az országot és inspirál még ma is. Szerbia egy modern és erős állam, amely tiszteli a történelmét, a hagyományait és gondoskodik a polgárairól, valamint a nemzeti érdekeiről is – üzente a kormányfő.

Kiemelte, hogy Szerbia példaként szolgálhat másoknak is a világon, a nép egészségének megőrzéséért vívott küzdelem vezéreként beszélnek róla. Ez az állam a saját erejéből a legjobban szervezett ország lett a világon, ami az immunizációt illeti.

Željka Cvijanović a Boszniai Szerb Köztársaság elnökasszonya hangsúlyozta, hogy Szerbia példaként szolgál, hogy minden történelmi akadályt leküzdött és hogy az ország elég erős ahhoz, hogy feltudja venni a harcot a jövőbeni kihívásokkal.

A mi kötelességünk, hogy óvjuk mindazt, ami körülvesz bennünket és amit az előző generációk maguk után hagytak, hogy minden eljövendő összejövetelünk az egységünk és közösségi érzetünk jele legyen – mondta Cvijanović.