2024. április 19., péntek

Fészek anyukáknak

Vesna Radeka: Támogatjuk azokat a nőket, akik nem tervezetten maradtak másállapotban

Amennyiben a lány másállapotba kerül, igen gyakran arról töpreng, kihordja-e a terhességet, vagy megszakítsa azt, felülvizsgálja a párkapcsolatának minőségét, és ennek igen nagy jelentőséget tulajdonít. Ha úgy látja, hogy a kapcsolata nem jól működik, kevesebb lehetőséget ad a születendő gyermeknek. Azon gondolkodik, hogyan tovább, mitévő legyen. A nőknek pedig, akik előrehaladott várandóságukban a szülés mellett döntöttek, néha igen komoly gondjaik vannak az elsődleges családjukkal vagy a házastársukkal, partnerükkel. Ők is dilemmában vannak, hogyan alakítsák életüket.

VÁLASZD AZ ÉLETET

– Szeretnénk bátorítani a nőket, hogy a nem tervezett várandóság esetén az életet válasszák a saját csecsemőjük számára; az életet támogatjuk – mondta Vesna Radeka, az újvidéki Mesto za mene (Nekem való hely) nevű egyesület elnöke, amely a Kiszács utca 5/5. szám alatti székhelyen működik.

– 2004-től 2020-ig, amikor az egyesületünk az Izaberi život (Válaszd az életet) néven működött, és jelenleg is, az egyesületünk keretében különféle módon támogatjuk azokat a nőket, aki nem tervezetten maradtak másállapotban, és nem számíthattak partnerük vagy családjuk támogatására, mégis úgy határoztak, világra hozzák a gyermeket. Ezek a nők a társadalomnak egy nagyon sebzett csoportját képezik. A várandóság ideje, különösképpen annak utolsó három hónapja, a szülés utáni felépülés, úgyszintén a csecsemőről való gondoskodás első éve egyes nők számára az élet csodaszép időszaka helyett talán életük legnehezebb időszakát jelenti, mert nem tudhattak senkit maguk mellett, aki a segítségükre lenne. A nők számára a legfontosabb dolog, hogy tudatosítsák magukban, nincsenek egyedül, van kihez fordulniuk, ha valamiben hiányt szenvednek, amikor nincsenek meg az élethez a legalapvetőbb dolgok, vagy mindaz, ami szükséges a csecsemő gondozásához, vagy amikor valami meghibásodik a ház(tartás)ban. Ilyen esetekben mi szervezkedünk, hogy segítsünk.

TÁMOGATÁS NEHÉZ PSZICHOLÓGIAI-ÉRZELMI TAPASZTALATOK UTÁN

Ingyenes tanácsadást kínálnak a nőknek?
– Az egyesületünk tanácsadó szolgálatként kezdte meg a munkáját. Az egyesület három dolgozónője hazai és külföldi továbbképzésen szakosította magát, hogy krízishelyzetben segítséget tudjon nyújtani. Ezenkívül nem akartunk képmutatók lenni, hogy a támogatásunk csak biztató szavakban merüljön ki, hanem már akkor célul tűztük ki, hogy a támogatásunk nagyon gyakorlati jellegű legyen – hogy a biztató szavakat tettek kövessék. Kezdtük számukra biztosítani a használt ruhaféléket, aztán a pelenkát és más szükséges kelléket a csecsemők számára. Számos akciót szervezünk azért, hogy a gyermeküket egyedül nevelő édesanyáknak megtöltsük élelmiszerrel a hűtőszekrényt, hogy egyebek között segítsünk abban, hogy ki tudják fizetni a számlákat, hogy megszervezzük a gyermekek őrzését. Az egyesületünk megalapítására azért került sor, mert láttuk, hogy Szerbiában szokásos álláspont, hogy az abortusz gyors, olcsó és könnyű megoldás a nem tervezett várandóság esetében, és hogy ennek nincsennek következményei, ami nem igaz. A nők az egyesületünkhöz fordulnak az abortusz után is. Meg vannak lepődve, mennyit szenvednek, mennyire nehéz számukra az a döntés, amelyet meghoztak. Legtöbbjük már édesanya, és volt alkalmuk látni a csecsemőjüket ultrahangos vizsgálaton például a várandóság 9. hetében. Tudatosult bennük, hogy a vetélés mégis egy életnek a kioltása volt, de akkor úgy tűnt, hogy az abortuszhoz való okuk elég jó volt, de hogy senki nem figyelmeztette őket arra, hogy sok nőnek az abortusz tapasztalata pszichológiai és érzelmi szempontból nagyon nehéz tapasztalat. Ezekről a témákról nincs elég vita a társadalomban, mindenesetre ideje, hogy erre sor kerüljön, mert a szakemberek szerint évente mintegy 150 000 művi vetélés történik, ami nagyon nagy számú élet, mert mindössze körülbelül 65 000 csecsemő születik.

Feleségként és három fiú édesanyjaként mit jelent az Ön számára (minden) édeasanya és (minden) gyermek élete?
– Szeretném egy kicsit megmagyarázni, mit jelent az a fogalom, hogy az élet szent. Erről a Bibliában, a Teremtés könyvében olvashatunk (1,27). A szentíró így fogalmaz: „Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket.” A férfivá és nővé teremtett ember Isten képmása. Az istenképűséget hordani méltóság, felelősség, privilégium az ember számára, az élőlények között ezt csak az ember kapta.
Mi nem csupán hús-vér emberek vagyunk, hanem az istenképűség hordozói vagyunk. Ezért az életünk szent, és ennek a méltóságnak, amelyet hordozunk, nem a jellemünk és képességeink az alapja, hanem magában az Istenben gyökerezik. A társadalom sajnos arra tanít, hogy akkor vagyunk értékesek, ha produktívak vagyunk. Ha nem vagyunk ilyenek, akkor kitaszít bennünket. A társadalmunk sajnos arra tanít bennünket, hogy csak akkor vagyunk értékesek, akkor vagyunk vonzók, akkor vagyunk tanultak, ha bizonyos társadalmi státuszunk van. A Teremtő számára minden személy a fogantatásától a természetes halálig mérhetetlen értékkel és méltósággal bír. Beleértve a csecsemőt a fogantatás pillanatától kezdődő fejlődés minden fázisában, beleértve az idős embereket a gyógyíthatatlan betegségük végső stádiumában, és beleértve a különleges igényű személyeket is. Tehát minden személy hordozója ennek a veleszületett értéknek és méltóságnak.

Manapság számos példáját látjuk a társadalomban annak, hogy az emberi életet nemcsak nem értékelik, hanem ezt az emberi életet elpusztítják. Például abortusz alkalmával megsemmisítik a megfogant, fejlődő életet. Ha hisszük, hogy az élet a fogamzással kezdődik, akkor aggódnunk kell amiatt is, hogy agresszív, destruktív módon kutatásokat végeznek emberi embriókon, és aggódnunk kell az eutanázia miatt (legális öngyilkosság orvos segítségével). Az élet elpusztítása mellett számos olyan helyzetben le van alacsonyítva az emberi élet értéke, például az emberkereskedelemben – amelynek során vásárolják és eladják az embert –, az emberi élet viszont értékes és szent. Szintén tanúi vagyunk annak, hogy növekszik az erőszakos cselekedetek száma a családokban és az iskolákban. Ezenkívül mi is tudatában vagyunk annak, hogy nem tudunk megfelelően bánni a különleges igényű emberekkel és az idősekkel. Ha szem előtt tartjuk, hogy világszerte több mint 45 millió abortuszt végeznek, akkor megértjük, hogy az emberi lény, a magzat számára az anyaméh, amelyben fejlődik, a legveszélyesebb hely. Nem a legveszélyesebb ott lenni, ahol jelen pillanatban háborúznak, nem ott a legveszélyesebb, ahol gyakoriak a természetes katasztrófák – földrengések, árvizek –, hanem a legveszélyesebb hely az emberi lény számára az anya méhe. Az a hely, amelyben az élet kell, hogy fejlődjön, amelyben az életet kell kihordani, az a hely a legveszélyesebb lett az emberi lény számára!

HOGY KILÉPHESSENEK A TEHETETLENSÉG ÖRDÖGI KÖRÉBŐL

Mióta kínálnak szállást a várandós nők számára, valamint anyáknak és csecsemőknek?
– Évekkel ezelőtt időről időre voltak olyan nők, akiknek sürgősen szállásra volt szükségük. Ideiglenesen az irodánk vendégszobájába helyeztük el őket, és ők a csecsemőjükkel velünk maradtak egy-két hétig, vagy addig, amíg nem találták fel magukat. De világosan emlékszem 2015-ben arra a különleges napra, amikor csapatként eldöntöttük, hogy szükség van arra, hogy az egyesület szállást tudjon biztosítani a nők és csecsemőik számára. Aznap hozzánk fordult egy várandós nő a hetedik hónapban, akinek egy hatéves kislánya is volt. Valóban nem volt hová mennie. Akkor született meg a Fészek anyukáknak (Gnezdo za mame) nevű projektum. Elhatároztuk, hogy lakást bérelünk a kismamáknak, és törődünk velük minden szempontból. Így kezdődött az egész. Az év folyamán egyidejűleg csak két nőnek tudunk segíteni, akiknek csecsemőjük van, így eddig összesen tizenkét nőt tudtunk befogadni legtovább egy évre.
Élelmiszereket biztosítunk nekik, segítünk tanfolyam elvégzésében, segítünk munkát találni vagy hogy befejezzék a tanulmányaikat, illetve támogatjuk mindabban, ami szükséges ahhoz, hogy kijussanak a tehetetlenség ördögi köréből.

Hogyan kérhetnek segítséget a nők?
– Azok a nők, akiknek valamilyen segítségre vagy támogatásra van szükségük, felhívhatják a Mesto za mene egyesületet a 064/2660-201-es számon, vagy további információkat találhatnak az egyesület névadó webhelyén vagy Facebook-profilján.

Milyen módon segíthetünk az egyesületnek és a kismamáknak?
– Polgártársaink információkat is kaphatnak arról, hogy mi szükséges, és kapcsolatba léphetnek velünk, ha valamilyen módon szeretnének segíteni a gyermeküket egyedül nevelő kismamáknak. Ezen túlmenően az egyesület elindította a „Töltsd meg az üveget, szurkolj az életért!”-kampányt, amelynek ötlete az, hogy a palackban (amelyet a polgárok az újvidéki Kiszács u. 5/5 székhelyű egyesületünkben igényelhetnek) összegyűjtött pénzérméket felhasználja pelenkák, alapvető élelmiszerek, csecsemőkozmetikumok és más kellékek vásárlásához.

Mit osztana meg velünk a segítő munkájuk során átélt nehéz és szép pillanatokból?
– Többször is elmentünk a szülészetre a nőkért és a csecsemőkért, hogy azonnal elhelyezhessük őket az anyukák számára készült fészekben, és tanúi voltunk annak is, hogy milyen nehéz pillanat ez az anyák számára. Miért? Mivel a többi anyát léggömbbel és virággal várja a férj, a szülő és a már megszületett gyermekek, ők pedig hozzátartozók nélkül, egyedül hagyják el a szülészetet. Mi igyekszünk jobbá tenni a helyzetet, és legalább kompenzálni egy kicsit azt a támogatást és szeretetet, amelyet abban a pillanatban nem kapnak meg szeretteiktől. Reálisan azonban mi akkor még idegenek vagyunk a kismama számára. Természetesen abban az évben, amikor velünk marad, valódi közelség alakul ki – nagy szeretetet érzünk azok iránt, akikkel ápoljuk a kapcsolatot. Több mint 16 éves humanitárius munka után örülök, hogy szoros kapcsolatban maradtam sok nővel, és hogy egyesek meghívtak az esküvőre is.

Milyen tervei vannak az egyesületnek?
– Mivel mind több azoknak a nőknek a száma, akiknek szükségük van a támogatásra, és mivel nehézségeink voltak a lakást bérbeadókkal, belekezdtünk a projektumba, amellyel tervbe vettük, hogy otthont építünk fel az édesanyák számára (Materinski dom), amelyben hat vagy ennél több nőt a csecsemővel együtt tudunk majd elhelyezni. Azt szeretnénk, ha a Fészek anyukáknak (Gnezdo za mame) nevű édesanyaotthon családi hangulatban működne. E célból Piroson telket vásároltunk, beszereztük az építkezési engedélyt, és reméljük, hogy a februárban megkezdődnek az építkezési munkálatok.
Véleményem szerint az édesanyaotthonok fontos részei lehetnének a gyermekvállalást serkentő nemzeti stratégiának – fogalmazott Vesna Radeka.