2024. április 25., csütörtök
ÉP TESTBEN...

AKA fight fitness – azaz mozgás, kikapcsolódás, szórakozás

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző csoportos fitneszedzések. Nemrégiben pedig hódító útjára indult az aerobik egy újabb, különleges válfaja, az AKA fight fitness. Ez a sport ötvözi a fitneszt és a karatét, a neve is ezekből a szavakból ered. A zentai származású Raffai Krisztina nagyjából egy évvel ezelőtt kezdett edzőként foglalkozni AKA fighttal. Megkértük, mutassa be, hogyan is kell elképzelnünk ezt a mozgásformát.

– Főállásban szerb nyelvet tanítok egy általános iskolában, emellett tartom az edzéseket is. Először azt követően találkoztam ezzel a mozgásformával, amikor még kangooórákra jártam. Nagyon tetszett a kangoo, ezért megkérdeztem az edzőket, hogyan lehetne belőlem is edző. Ők Romániában végezték el a képzést, de kiderült, hogy előtte szükséges valamilyen sportdiploma megszerzése, így jutottam el egy olyan AKA fight képzésre, amelyen megkaptam a szükséges sportdiplomát. Mire véget ért a képzés, nagyon megtetszett ez a sport, és úgy döntöttem, hogy nem folytatom a kangoóval, hanem maradok az AKA-nál. Nagyon érdekesnek találtam azt, ahogy különböző ütések és rúgások voltak összekombinálva aerobik mozdulatokkal. Nagyon dinamikus edzésmód. Mikor elkezdtem edzőként tevékenykedni, csak Zentán volt egy csoportom, ma már két csoporttal dolgozom. Eggyel Zentán és eggyel Tornyoson. Nagyon nagy lendületet ad a munkámhoz, hogy látom a résztvevőkön: élvezik az edzéseimet.

Az edzésekhez bármikor bárki csatlakozhat

Krisztina elmondta, hogy a képzést követően önerőből igyekezett tovább bővíteni a tudását. Sokat olvasott, és videókat nézett mások edzéseiről, és idővel kirajzolódott, hogy ő mint edző, hogyan tudja majd kialakítani az óráit.

– Az edzések nagyjából egy órát tartanak. Természetesen bemelegítéssel kezdünk, megmozgatunk minden izmot. Ezt egy huszonöt perces intenzív edzés követi. Ütések, rúgások vannak benne, koreográfiába rendezve. Ez zenére, ritmusra történik. Nagyjából a huszonöt perc elteltével mindenki kifárad, így tartunk egy néhány perces szünetet, és újabb húsz perc edzéssel folytatjuk. A végén pedig egy nagyjából tízperces edzéssel zárunk, általában hasizom- és hátizom-erősítő gyakorlatokkal. Csípőre, fenékre is edzünk egy kicsit ilyenkor. Amíg nem volt járvány, addig párokban végeztük a különböző gyakorlatokat, vagy egymás mellett, szőnyegen fekve csináltunk hasizomgyakorlatokat, és ez nagyon jól motiválta a lányokat, mert látták, hogy jobbról és balról is mindenki mozog mellettük, ezért még annak ellenére sem adták fel, ha kifáradtak. Mostanában ezt kicsit hanyagoljuk, és igyekszünk tartani a távolságot. De személy szerint azt látom, hogy az ilyen csoportos, páros feladatok nagyon népszerűek az edzéseken. Kicsit, ugye, játékosak is, és könnyebb is úgy elvégezni őket, ha valaki segít, ott van mellettünk, és motivál minket – magyarázza Krisztina.

Az edzéseken való részvétel nem igényel különösebb előtudást, így bárki bármikor csatlakozhat a csoporthoz. Krisztina igyekszik olyan légkört kialakítani az edzéseken, hogy az újonnan érkezők is könnyen be tudjanak illeszkedni, fel tudják venni a ritmust.

– Az edzésekhez bármikor bárki csatlakozhat. Természetesen azok, akik már fél éve velem edzenek, könnyebben bírják az iramot, ismerik a gyakorlatokat, de az újaknak sem nehéz belerázódniuk. Eleinte biztos fárasztóbb az edzés, ezért szoktam javasolni, hogy ha nem tudja tartani a tempót, akkor kicsit lazábban csinálja, amennyi jólesik neki. Nem az a célom, hogy egy-egy edzés során teljesen kimerítsek valakit, hanem hogy mindenki élvezze az edzést, és legyen kedve újra részt venni rajta. A közösségi oldalakon szoktam népszerűsíteni az edzéseinket, és azokon is mindig igyekszem felhívni a figyelmet arra, hogy bárki csatlakozhat, aki kedvet kap, és nem feltétlenül szükséges azonnal havi bérletet fizetni. Lehetőséget kínálok arra is, hogy edzésenként fizessenek díjat, mindenki kipróbálhatja, hogy tetszik-e neki ez az edzésforma, megfelel-e neki, és néhány edzés után is eldöntheti, hogy folyamatosan járna-e vagy csak időközönként.

Jelmezes edzés és egyéb ötletek

Krisztina igyekszik az edzéseket minél színesebbé, változatosabbá tenni. Ez nemcsak a gyakorlatok változatosságát jelenti nála, hanem azt is, hogy időnként tematikus, jelmezes edzésekkel dobja fel az óráit.

– Halloween alkalmából volt az egyik ilyen beöltözős, jelmezes edzésünk. És azt tapasztaltam a lányokon, hogy nagyon sikeres volt. Így a jövőben is igyekszem ehhez hasonló dolgokat kitalálni. Ilyen alkalmakkor a zenét is a témához igazítom, és ez már megadja az óra alaphangulatát. Amiben még egy kicsit eltérnek az általam tartott edzések egy rendhagyó AKA fight órától az az, hogy a szívemhez közelebb áll a kickbox, mint a karate. Így onnan beemeltem néhány mozdulatot a gyakorlatok közé. A jelenlegi helyzet miatt eleve nincs sok lehetőség szórakozásra, így különösen fontosnak tartom azt, hogy az edzéseken ne csak edzzünk, hanem kicsit szórakozzunk is, kikapcsolódjunk. Emellett arra is igyekszem figyelmet fordítani, hogy az edzés mellett az órák résztvevőinek alkalmuk nyíljon barátkozásra is, és ne csak az az egy óra kösse őket össze, hanem ismerkedjenek is egymással. Ez arra is lehetőséget nyújt, hogy azokat a gátlásokat, amik általában megvannak egy-egy ilyen csoportban le tudják küzdeni. Gondolok itt arra, hogy ha valakik ketten, párban csatlakoznak a csoporthoz, ne tartsanak attól, hogy ha az a barátnőjük nem jön az edzésre, akkor ők sem, mert nem ismerik a többieket. Ezenkívül igyekszem nyitottságra ösztönözni az állandó tagokat is, hogy minél könnyebb legyen az újonnan érkezőknek a beilleszkedés – mondja Krisztina.

Vegyes korosztály

A zentai és a tornyosi csoport korosztály szerinti összetétele eléggé vegyes. Krisztina megjegyzi, hogy az edzéseken nem vasszigorral követeli meg, hogy mindenki tökéletesen tartsa a tempót, hanem mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy a saját erejéhez, lehetőségeihez mérten végezze a gyakorlatokat.

– Az edzések nagyon intenzívek. Mindenki a saját tempójában végzi a gyakorlatokat. Ez alatt azt értem, hogy annyira ugrál, emeli a térdét, húzza fel a lábát, amennyire neki jólesik. Korosztályok szerint széles skálán mozog a csoportok összetétele. A legfiatalabb tagunk tizenegy éves, vannak negyven év körüliek is, a tornyosi csoportban viszont vannak ötven év körüli tagok is. A kor annyira nem számít, inkább a megfelelő egészségi állapot a fontos. Akinek magas a vérnyomása, annak nem ez lenne a legmegfelelőbb edzésforma, az intenzitása miatt. Az AKA igencsak megemelheti a pulzusszámot. Emellett azok számára, akiknek térd- vagy egyéb ízületi problémáik vannak vagy várandósak, szintén megterhelő lehet az effajta edzés. A gyakorlatokban nagyon sok a guggolás, térdemelés, az ütés és a rúgás, ugrálás. Azok számára, akiknek nincs ilyen jellegű panaszuk, kifejezetten jót tehet, de alkalmas olyan személyek számára is, akik a súlyfeleslegtől szeretnének megszabadulni. Természetesen a rendszeres edzés mellett fontos odafigyelni a megfelelő étkezésre is. Ugyebár az edzés önmagában nem képes csodát tenni, ha nem egészítjük ki megfelelő táplálkozással. Az AKA nagyon alkalmas alakformálásra is, tehát nemcsak túlsúly esetén ajánlom, hanem azok számára is, akik izmosodni szeretnének.