2024. április 19., péntek

Elbukott az impeachment

Felmentette Trumpot az Egyesült Államok szenátusa

Felmentette Donald Trump korábbi amerikai elnököt szombaton az Egyesült Államok szenátusa az ellene - lázadás szítása vádjával - indított alkotmányos felelőssége vonási eljárás (impeachment) végén.

A felsőház az eljárás utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban szavazott arról, hogy Donald Trump a felhozott vádak alapján bűnös. Azaz az összes demokrata szenátoron kívül hét republikánus felsőházi képviselő szavazott arra, hogy a korábbi elnököt el kellene ítélni. Elítéléséhez azonban a szenátusban kétharmados többség kellett volna. A testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellett volna az elnök elítélését.

Az elmúlt két napban a demokraták azt igyekeztek bizonyítani, hogy Trump erőszakra buzdított, és később sem tanúsított megbánást. „Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a vezetőnk megvéd, megőriz, oltalmaz minket és az alkotmányt, hogyha nem minősítjük az elnököt felelősségre vonhatónak jelen körülmények között. Milyen magatartás kell a számonkéréshez, ha nem ez? Kérem gondolják ezt végig. Ha ezért nem lehet felelősségre vonni egy volt elnököt, akkor miért lehet?” - tette fel a kérdét Jamie Raskin, impeachment-menedzser egy nappal korábban.

Hatalmas hazugságnak nevezte Donald Trump egyik védőügyvédje a volt elnök ellen indított impeachment-eljárás vádpontjait a szenátusban pénteken. Az alkotmányos vádeljárás negyedik napján 4 órán át beszéltek a védelem képviselői, majd ugyanennyi ideig kérdezték őket a szenátorok.

„Egy gondolkodó ember nem hiheti azt, hogy az elnök január 6-ai beszéde bármilyen módon erőszakra vagy felkelésre buzdította volna az embereket. A feltételezés teljesen abszurd, ez egyértelmű" - mondta Michael van der Veen ügyvéd, aki politikailag motivált boszorkányüldözésnek titulálta az eljárást. Van der Veen arra is felszólította a szenátorokat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a „kirívóan alkotmányellenes politikai bosszúval”.

Trump védőinek egyik fő állítása, hogy a Capitolium ostromát már a volt elnök beszéde előtt eltervezték, Trump pedig a Twitteren arra szólította fel a tüntetőket, hogy maradjanak békések. A védelem az állítás bizonyítására videókat is bejátszott, amelyeken Trump más alkalommal, többször buzdított arra, hogy mindenki tartsa be a törvényeket és a rendet.

David Schoen, Donald Trump másik védőügyvédje beszédében azzal vádolta meg az úgynevezett impeachment-menedzsereket, hogy szerdai és csütörtöki érveléseik során manipulált bizonyítékokat mutattak be. „Van okunk azt feltételezni, hogy a ház vezetői manipulálták a bizonyítékokat és szerkesztették a videófelvételeket” - mondta Schoen.

Trump jogi csapata veszélyes kettős mérce használatával és képmutatással vádolta meg a demokrata képviselőket, akik szerint a korábbi elnök lázadást szított azzal, hogy január 6-i beszédében a „harcoljatok pokolian” kifejezést használta. Az ügyvédek egy 11 perces videót játszottak be, amelyen az látható, hogy az impeachment-menedzserek és demokrata szenátorok ugyanezt a kifejezést használják.

Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott; 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult vele szemben impeachment, akkor a szenátus szintén felmentette.