2024. március 28., csütörtök
BELGIUM

Felfüggesztett börtön a rendőrnek, aki menekültekre lőtt

Egy belgiumi bíróság emberölés vádjában bűnösnek találta, és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a rendőrtisztet, aki 2018 májusában egy kétéves kurd származású kislány, Mawda halálát okozta, amikor rálőtt egy csempészett menekültekkel teli teherautóra.

A tiszt azzal védekezett, hogy nem volt arról tudomása, hogy a járműben kisgyermek is tartózkodik.

Ügyvédje szerint „adott körülmények között nem egyszerű egy rendőrnek úgy cselekednie, hogy ne tűnjön döntése hibásnak. Miközben van egy belügyminiszterünk, a legmagasabb szintű felettese, amelyik azt mondja; így cselekedj.”

A bíróság egyetértve az ügyvéd által mondottakkal, illetve a szakértői vizsgálatban foglaltakkal gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek a rendőrtisztet. Nincs arra bizonyíték, hogy szándékosan akart volna bárkit is megölni, ugyanakkor csak végső esetben folyamodhatott volna fegyverhasználathoz.

Mawda szüleinek ügyvédje „nem érti, miért mondták azt a rendőrök a kiérkező mentőknek, hogy a kislány leesett a teherautóról? Ennek így semmi értelme”.

A bíróság a gyermek szüleinek 30 ezer euró kárpótlást ítélt meg, a pár másik gyermekének pedig 3000 eurót. A testület a teherautó sofőrjét – mint Mawda haláláért ténylegesen felelős személy - négy év börtönbüntetésre ítélte.