2024. március 29., péntek

322 új fertőzött Vajdaságban

Az ünnepnapok alatt 1500 felhatalmazott személy ellenőrzi majd a járványügyi intézkedések betartását

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet friss jelentése szerint a tartomány túlnyomó részén továbbra is rendkívüli a járványügyi helyzet, kivéve Begaszentgyörgy, Magyarkanizsa, Belcsény/Beočin, Zenta, Csóka, Törökbecse, Titel, Ürög és Hódság községeket, ahol kedvezőtlen kategóriába sorolják a járványügyi helyzetet.

Az elmúlt 24 órában 322 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a tartomány területén, legtöbbet Újvidéken, 87-et. Vajdaságban 6144 aktív esetet tartanak nyilván, ebből 1672 újvidéki. A többi községben 1000-nél kevesebb fertőzött van.

Az újvidéki kórhakban 170 beteget ápolnak, öttel kevesebbet, mint egy nappal korábban. A 021. rs értesülése szerint 15 beteget mesterséges lélegeztetőgép segítségével tartanak életben. A Vajdasági Klinikai Központban 134, a kamenicai Tüdőgondozóban 36 beteget ápolnak.

Az előttünk álló állami ünnepek alatt az egészségügyi felügyelet fokozott intenzitással ellenőrzi majd a járványügyi intézkedések betartását, amelyek megszegőit szembesítik a következményekkel – jelentette ki Goran Stamenković, az egészségügyi miniszter egészségügyi felügyelőségi ügyekkel megbízott segédje. Kijelentése szerint már ma, de az ünnepnapok alkalmával mintegy 1500 kommunális ellenőr fogja ellenőrizni az óvintézkedések betartását. A Danas hozzáfűzi még, hogy a fegyelem felengedett, a Kopaonikon például tegnap este több hatóság összefogásával tudtak csak eredményesen fellépni, mivel a létszámkorlátozásokat nem tartották be az síközpont több helyszínén. Az éjjel Belgrád központjában három szórakozóhelyen legalább 70 embert talált a kommunális rendőrség.

Amennyiben az ünnepnapok alatt is hasonló incidensekre kerül sor, és növekszik a kórházi kezelésre szorulók száma, akkor a Köztársasági Válságtörzs egészségügyi tagjai javasolni fogják az óvintézkedések szigorítását, írja a sajtó.