2024. március 28., csütörtök

Meghalt 70 beteg, 1707-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Eddig 335.188 ember vette fel a védőoltást

Meghalt 70, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1707 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap. A kormányzati portálon azt írták: 387.462-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 13.706-ra emelkedett, a gyógyultak száma 296.173.

Az aktív fertőzöttek száma 77.583-ra csökkent. Kórházban 3755 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 19.927-en vannak, a mintavételek száma 3.377.187-re nőtt. Eddig 335.188 embert oltottak be, közülük 128.195-en már a második oltást is megkapták. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcnával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton oltani kezdték azokat az idősebbeket is, akiknek nincs krónikus betegségük (Szputnyik-vakcinával).
Kiemelték, hogy a védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de az adatok stagnálnak, így óvatosnak kell lenni. Európa több országában már a harmadik hullám tart, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz, és növeli a betegek számát. A kormány ezért március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, és azon dolgozik, hogy minél több vakcina elérhető legyen, minél több embert oltsanak be, és megkezdődhessen a korlátozások feloldása. A kormány szerint erre csak fokozatosan és felelősen van lehetőség, de hamarosan az emberek véleményét is kikérik egy online nemzeti konzultáción - jelezték.
A közlemény szerint a nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a kormány, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál. De mivel a brüsszeli beszerzésből kevés oltóanyag érkezik, és lassan, Magyarország mindent megtesz azért, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez - írták. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag érkezik a következő négy hónapban. Oroszországból pedig egymillió ember oltására elég Szputnyik vakcina várható három hónap alatt. Az első, 20 ezer ember oltására elég szállítmány múlt kedden meg is érkezett.
A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint kétmillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
Este 8 és reggel 5 óra között is kijárási tilalom van érvényben. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.