2024. április 16., kedd

Megdőlt a hidegrekord Magyarországon?

Figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra is a meteorológiai szolgálat

-35,5 Celsius-fokig lehűlt a levegő szombaton reggel a Bükk-fennsíkon található egyik töbörben - adott hírt a döbbenetes értékről a Met Hír a közösségi oldalán. A poszt szerint Magyarországon eddig még nem mértek ilyen alacsony hőmérsékletet.

Magyarország hivatalos minimumhőmérsékleti rekordja -35 Celius-fok, amit még 1940. február 16-én mértek Miskolc-Görömbolytapolcán. 

A Met Hír ugyanakkor kiemelte, hogy a Bükk-fennsíkon található mérőműszer nem az OMSZ által kalibrált, és hogy ebben a különleges mikroklímájú töbörben csak 2009 óta folyik mérés. Kerékgyártó Róbert, a meteorológiai állomás üzemeltetője azt írta a Facebook-oldalán, hogy ha 1940-ben lett volna a mai helyszínen vagy az Északi-középhegységtől északra eső medencékben mérés, akkor nagy valószínűseggel nem a -35 fok lenne a jelenlegi leghidegebb.

Korábban tehát nyilván lehetett ennél is hidegebb Magyarország területén, de a mai adat a hivatalosan is feljegyzett legalacsonyabb érték.

A dermesztő hideg az elkövetkező napokban sem hagy alább: három megyére adott ki figyelmeztetést vasárnapra az extrém hideg miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: szombaton és vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet az Északi-középhegységben és elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok megye északi szélcsendes, hóval fedett tájain alakul mínusz 15 Celsius-fok körül, leginkább az Északi-középhegység fagyzugos területein helyenként mínusz 20 fok alatt lesz. Az előrejelzés szerint az ország nagy részén a leghidegebb órákban mínusz 12 és mínusz 5 fok között, napközben mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet.

Kiemelték továbbá, hogy szombat este a Nyugat-Dunántúlon, illetve a szombatról vasárnapra virradó éjszaka északkeleten kisebb hózáporok alakulnak ki, de csak jelentéktelen mennyiségű friss hó valószínű. Vasárnap északkeleten az élénk, erős szél hordhatja a havat.