2024. április 25., csütörtök

Mire jó a tömeges tesztelés?

Szlovák kutatók megvizsgálták, volt-e értelme a tömeges tesztelésnek. A karantén és a távolságtartás hatékonyan akadályozza a fertőzések terjedését, de visszafogja a gazdaságot is. A tömeges tesztelés viszont hamis biztonságérzetet kelt az emberekben, ezért a szlovák munkaügyi intézet megbízásából három kutató megvizsgálta, hogy a szlovák módszer milyen eredményeket tud felmutatni.

Szlovákiában – a világon elsőként – végeztek országos tesztelést, írják a szerzők tanulmányuk bevezetőjében. Tavaly ősszel az országban mindenkin antigén-gyorstesztet végeztek, de a tesztelés második fordulóját már csak azokban a járásokban végezték el, ahol 0,7 százaléknál magasabb volt a lakosságarányos fertőzöttek száma.

A Martin Kahanec, Lukáš Lafférs és Bernhard Schmidpeter végzett kutatás során a fertőzések számát vizsgálták. Azt figyelték meg, hogy a tünetmentes és az enyhe tüneteket mutató fertőzöttek kiszűrése 25-30 százalékkal csökkentette a további fertőzések számát, és az úgynevezett R-szám (vagyis egy ember hány további embert fertőz meg) 0,3-mal csökkent.

Ez az eredmény azonban csak rövid ideig, mindössze három hétig mutatkozott meg, utána a fertőzések száma visszaállt az eredeti arányra. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a tömeges tesztelés hatékonyan lassítja a járvány terjedését, ha azt elég gyakran végzik, de egy kampány csak átmeneti visszaesést okoz.