2024. április 20., szombat

És mi lesz az egészséggel? – Megteltek a téli üdülőközpontok

A vendéglátóipari létesítmények tulajdonosai állítják, hogy betartják a járványügyi előírásokat

A napokban mintegy 30 ezer turista érkezett Zlatiborra, de Kopaonikon és Vrnjačka Banján is 20 ezerre tehető a vendégek száma – jelenti a Szerbiai RTV. Az említett idegenforgalmi központokban lévő férőhelyek szinte teljesen megteltek.

A szállásadók és vendéglátósok szerint betartják a járványügyi előírásokat. Az epidemiológusok viszont arra figyelmeztetnek, hogy a hosszú hétvégi vakációzás a koronavírus-fertőzöttek számának növekedéséhez vezethet.

Ismét gyakorivá váltak a nagyobb összejövetelek, ünnepségek is. A megszabott munkaidőn kívüli nyitva tartás, valamint a járványügyi intézkedések megszegése miatt tegnapelőtt három vendéglátóipari létesítmény tulajdonosát büntették meg a hatóságok, írja a Blic.

Újvidéken és környékén is történtek incidensek. A város egyik kávézójában tömeges verekedés alakult ki a napokban, tegnap este pedig a rendőrség egy nagyobb bulit oszlatott szét egy kamanci létesítményben.

Az ünnepek alatt 1500 közfeladatot ellátó személy tartózkodik a terepen, köztük mintegy ezer kommunális rendőr és ellenőr, figyelmeztetett Goran Stamenković, az egészségügyi miniszter segédje. Hangsúlyozta, hogy a vendéglátóhelyeket és a turisztikai központokat ellenőrzés alatt tartják.

A lakosság fertőző betegségekkel szembeni védelemről szóló törvény módosításai november 14-én léptek hatályba, ezek pedig a tömeges összejövetelek miatt kirótt bírságot is szabályozzák. A törvény szerint, aki zárt térben öt főnél tömegesebb összejövetelt szervez, 50 ezertől 150 ezer dinárig terjedő pénzbírsággal büntethető.