2024. március 29., péntek

Több mint harmincezren pihennek Zlatiboron

Az egészségügyi segédminiszter szigorúbb ellenőrzéseket jelentett be

Sokan úgy döntöttek, hogy a hosszú hétvégét a szerbiai hegyekben töltik el. Ez miatt ma torlódásokra került sor az utakon is, és jelentős számú turista gyűlt össze a közkedvelt idegenforgalmi központokban. Zlatiboron szinte már most megteltek a kapcitások, hisz több mint 30 ezer látogatót várnak az ünnepek ideje alatt. A járványügyi szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az előírások szigorú betartása nélkül ismét romolhat az egészségügyi helyzet az országban.

A Szerbiai RTV helyszíni tudósítása szerint az emberek többsége betartja a járványügyi rendelkezéseket Zlatiboron: a megfelelő távolságtartás mellett a turisták többsége maszkot visel és felelősen viselkedik. Vannak azonban olyanok is, akik lezseren fogják fel az érvényben levő határozatokat – számolt be a tapasztalatokról a helyszíni tudósító.

A szállodatulajdonosok szerint még a nyár elején világosan megfogalmazták azokat az előírásokat, amelyek összhangban vannak a válságstáb ajánlásaival, de ugyanakkor lehetővé teszik, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt is működni tudjanak. Dino Kozica, a Palisad hotel munkatársa kiemelte, hogy a csökkentett kapacitásokkal dolgoznak, az alkalmazottaiknak és a vendégeknek is kötelező a védőmaszk használata, külön rendelkezések vonatkoznak a fertőtlenítésre, de szigorúen ellenőrzik a távolságtartást is.

Ez utóbbi miatt a zlatibori felvonóban is négyre korlátozták a fülkékben tartózkodók számát a korábbi tíz helyett. Lemondtak minden nagyobb idegenforgalmi rendezvényt, a vendégfogadó létesítmények pedig 20 órakor bezárnak. A magántulajdonban levő apartmanok bérlése viszont már nehezebben ellenőrizhető: egyetlen veszélyt az ezekben megtartott gyülekezés jelentheti – állítják az idegenforgalmi központ munkatársai.

Az illetékes hatóságok a hosszú hétvégén szigorúbban ellenőrizik a síközpontokat és a vendéglátóipari létesítményeket, ugyanis itt jelentkeznek legnagyobb mértékben a szabálytalanságok – jelentette be ma reggel Goran Stamenković egészségügyi segédminiszter. A Szerbiai RTV műsorában elmondta, hogy a válságstáb orvosai szerint ismét emelkedik a koronavírus miatt kórházban ápolt személyek száma Szerbiában. Érezhetően elengedték magukat a polgárok, apadt a fegyelem a járványügyi szabályok betartásának szempontjából – tette hozzá a segédminiszter.

– Három és fél hónap alatt 270 ezernél is több ellenőrzést végeztünk el. Több mint 1870 büntetést írtunk ki csaknem 79 millió dinár értékben. Az elkövetkező napokban, nem csak a nagyobb bevásárló központok és a kereskedelmi láncok képezik majd az ellenőrzés tárgyát: külön figyelünk a vendéglátóipari létesítményekre, síközpontokra és a gyógyfürdőkre is, tehát azokra a helyekre, ahol egyszerre sok ember gyűlhet össze. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi felügyelőség, együttműködve a belügyi szervekkel, a turisztikai felügyelőséggel, és a kommunális rendőrséggel a figyelmét a vendéglátóipari egységekre helyezi, a többiek pedig a bevásárló központokat ellenőrzik – részletezte Stamenković.

Hangsúlyozta, hogy a felügyelőség az állami ünnep alatt folyamatosan a terepen lesz. Szigorúan betartatják a szabályokat, amelyek jelenleg érvényben vannak - szögezte le a segédminiszter.