2024. március 28., csütörtök

Online térben az egyetemi felkészülés

Tíz éve tart egyetemi felkészítőket az MNT – Idén a virtualitásba költözött ez a program is

Összesen 143 vajdasági magyar diák jelentkezett idén a Magyar Nemzeti Tanács egyetemi felvételi-felkészítőjére, amely ma vette kezdetét a világhálón. A járvány miatt ugyanis online folyik idén az oktatás – erősítette meg a reggeli megnyitón De Negri Ibolya. Az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja elmondta, hogy az eddigi években sokszor problémát jelentett, hogy a diákok hogyan jutnak el a képzések helyszíneire. Idén viszont otthonról tudják követni az órákat: kitartásra biztatta az érdeklődőket, és arra, hogy éljenek a lehetőséggel, amit a tanárok kínálnak a számukra öt hónapon át.

A tanulók 13 felkínált tantárgy közül választhattak: a magyar nyelv és irodalom, a német nyelv, az angol nyelv, a szociológia, a pszichológia, a történelem, a földrajz, a biológia, a matematika, a fizika, a kémia, a közgazdaságtan, illetve a számítástechnika és informatika szerepelt a képzés listáján. Minden diák két tantárgyat jelölhetett be, attól függően, hogy melyik egyetemre vagy főiskolára szeretne bejutni.

Az érdeklődők a ZOOM platformon keresztül kialakított virtuális térben tudják lehallgatni az órákat. Az órákat kéthetente tartják: február 13-án és 27-én, március 13-án és 27-én, április 10-én és 24-én, május 15-én és 23-án, valamint június 5-én és 19-én ülhetnek számítógépeik elé a diákok. Amennyiben a járványhelyzet megengedi, személyes találkozókat, tantermi órákat is tartanak, s ha lehetőség nyílik rá, a felkészítőt egy táborral zárják – ismertette a terveket De Negri Ibolya.

Az MNT munkatársa kifejezte örömét, hogy idén is sok fiatal él a felkészülés lehetőségével, és itthon, a szülőföldjükön tervezik a felsőfokú tanulmányaik folytatását. Elmondta, hogy az MNT immár 10 éve tart felvételi felkészítőket középiskolás diákok részére. Hangsúlyozta azt is, hogy az ifjak továbbra is számíthatnak az MNT ösztöndíjprogramjára és a támogatásokra is.

A program Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.