2024. március 29., péntek

Nem jár költséggel a villanyórák átengedése

Aki nem írja alá az óraátvételről szóló szerződést, a továbbiakban maga felel a berendezések karbantartásáért

A Szerbiai Villanygazdaság a lakosság megnyugtatására közölte, a felhasználóknak nem lesz semmilyen kiadásuk, ha az áramszolgáltató átveszi tőlük a villanyórát. Ezzel együtt átvállalja a felszerelés karbantartásának kötelezettségét és összes költségét is. Ha a mérőműszer az elosztórendszer-operátornak a tulajdonában van, a fogyasztónak az sem kerül pénzébe, ha ellátóváltás történik, ugyanis a vonatkozó törvény értelmében minden áramellátó az Elektrodistribucija hálózatát használja.

Országszerte az összesen 3.684.000 mérőhelyből az Elektrodistribucija eddig 600 000 helyen vette át a villanyórákat, és a már megkezdett második fázisban még 650 00 fogyasztásmérőt vesz a tulajdonába. Az a fogyasztó, aki nem írja alá az óraátvételről szóló szerződést, a továbbiakban maga felel a berendezések karbantartásáért, és minden ezzel kapcsolatos költség a polgárt terheli.

Nikica Jovanović, a Szerbiai Nemzeti Fogyasztói  Társulás illetékese a Prva TV műsorában elmondta: sokan nem tudják, mitévők legyenek, hiszen amikor házukat, lakásukat rákapcsolták a villanyhálózatra, akkor azért fizetniük kellett, nem is keveset, most viszont semmilyen térítést nem kapnak, ha lemondanak tulajdonukról. Szerinte az emberek nem eléggé tájékozottak ebben a kérdésben. Korábban hasonlóan nyilatkozott Radomir Ćirilović, az újvidéki Prosperitet egyesület alapítója és elnöke is, kiemelve, hogy a tulajdonváltást igazoló szerződés, melyet a fogyasztóknak az EPS felkínál, tisztességtelen, mert nem szól a magántulajdon átengedéséért járó térítésről. A fogyasztásmérő átvételével a Villanygazdaság a fogyasztó tulajdonát veszi át, és ez a tény a bíróságon könnyen alátámasztható.

Az energiatörvény szerint a fogyasztásmérő a szekrénnyel és a hozzá tartozó vezetékekkel együtt az áramelosztó hálózat részét képezi, és az Elektrodistribucija vállalat ezt operátori minőségben minden fogyasztótól köteles átvenni. Az elosztórendszer operátora januárban közölte, hogy az energiatörvény értelmében az összes fogyasztótól térítésmentesen átveszi a mérőberendezéseket és a hozzájuk tartozó vezetékeket, valamint a villanyóra-szekrényeket a felszerelésükkel együtt. Az átvétel feltételeit szerződésben rögzítik, és a továbbiakban az EPS gondoskodik az átvett berendezések karbantartásáról. Az áramszolgáltató ugyanakkor folytatja a régi fogyasztásmérők lecserélését korszerűbbekre. A villanygazdasági illetékesek azt is közölték: a belső vezetékek, akárcsak eddig, ezentúl is a fogyasztók tulajdonában maradnak. A mérőműszerek átvételének célja a hálózat egységesítése és a felhasználók tehermentesítése.