2024. április 25., csütörtök

Központi temető a laktanya mögött

Az eddig kihasználatlan terület megoldást jelent a több éves problémára

A szabadkai városi képviselő-testület múlt csütörtökön megtartott hatodik rendes ülésén elfogadta a kisradanováci és radanováci övezet általános szabályozási tervét, amely többek között egy központi temető kiépítését is előirányozza a valamikori Petar Drapšin kaszárnya területén.

– A 2018-ban elkészült általános városrendezési terv előirányozta, hogy a központi temető Kisbajmokon kapjon helyet, azonban az ottani területen lévő parcellák magántulajdonban vannak, a tulajdonjogi viszonyok nem rendeződtek, így a temető Radanovácon épülhet ki – nyilatkozta lapunknak Törteli Károly, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Útügyi Közvállalat városépítésze.

Az új temető a Petar Drapšin laktanya, közismerten a kettes kaszárnya mögött lévő katonai gyakorlótéren kap majd helyet.

A laktanya gyakorlóterére kerül a parkosított temető (Fotó: Gergely Árpád)

A laktanya gyakorlóterére kerül a parkosított temető (Fotó: Gergely Árpád)

– A rendezési terv szerint a kaszárnya Szegedi úthoz közeli része üzleti és ipari zónának van előirányozva, és az attól mintegy 500 méterre északabbra fekvő részén rendezetlen városi földterület található, ahova a központi temető kerül. Egy 126 hektárnyi területről van szó, ami a város tulajdonában van, ebből a temető 57 hektárnyi területet foglal majd el, melyhez a kerülőutat is ki kell építeni – mondta a szakember.

A temetkezési terület kialakítása azért szükséges, mert a meglévő városi temetők már telítettek, és nincs lehetőség a bővítésükre.

– A Bajai úti az egyetlen olyan temető, amelynek bővítésére egy részleges rendezési tervet készítettünk két éve, de itt csak pár hektárnyi új területről beszélhetünk. Ez viszont nem elég egy ekkora lélekszámú városnak – magyarázta a városépítész.

A megvalósításhoz szükséges következő lépés, hogy az önkormányzat egy városrendezési tervet kérjen a közvállalattól.

– Egy parkosított temetőről van szó. Ebben a részletes tervben szerepel majd a telkek egyesítése, illetve olyan épületek is helyet kapnak benne, amelyeket egy temetőnek tartalmaznia kell – mondta Törteli Károly.