2024. április 25., csütörtök

Térépítés és épületfelújítás

A kishegyesi helyi közösségnek komoly tervei vannak – Tavaly a szokásos költségvetés egyharmadából gazdálkodtak

A kishegyesi helyi közösség számára szűkös anyagi lehetőségeket hozott a járványhelyzet. Sipos Tibor, a helyi közösség titkára arról számolt be, hogy ennek ellenére sikerült folytatniuk a munkát, még ha nem is valósíthattak meg minden tervet.

– A tavaszi rendkívüli állapot hatását a helyi közösség mind munka, mind anyagiak szempontjából megérezte. Sokkal kevesebb lehetőségünk volt, és kevesebb pénzt is kaptunk a községi költségvetésből. A 2015-ös évi költségvetésünknek az egyharmada volt a tavalyi. A tavaszi időszak szinte csak a járványhelyzetről szólt, mindössze a nyár elején tudtunk nekifogni az infrastrukturális és más munkálatoknak. Közel ezer fát és bokrot metszettünk meg, annak érdekében, hogy ne zavarják a közvilágítást, illetve hogy a villanyvezetékeket kiszabadítsuk a lombkoronákból. Ezeket a munkálatokat a villanyszolgáltatóval és a Kommunál Közvállalattal karöltve végeztük el. Ároktisztítás volt a Liget utcában, a Verbászi úton, a Deák Ferenc utcában, a Dr. Babcsányi Sándor és az Iskola utcában. Ezt a munkát egy helyi vállalkozó végezte, de a földelhordásban segítségünkre volt a közvállalat. Foglalkoztunk a vízelvezető gyűrűk lehelyezésével és járdák javításával is. Járdát javítottunk a Guyon utcában, a Fő utcán és az Iskola utca végén. A Vásártér utcában az úttestet kellett javítanunk két helyen is. Emellett több helyen végeztünk kisebb javításokat a úttest betonfelületén – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy tavaly nagyobb volumenű beruházás nem valósult meg.

A helyi közösség 2020-ban is sikeresen együttműködött a civil szervezetekkel. A nonprofit egyesületeknek elvégezték a könyvelését, valamint besegítettek az adminisztrációba is, pályázatírás és hasonlók terén – számolt be Sipos, majd azzal folytatta, hogy a helyzet miatt csak elektronikus formában tartották a kapcsolatot a testvértelepülésekkel.

Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára

Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára

ÁRKOK, ÚTPADKÁK

A tervek kapcsán a titkár elmondta, hogy folytatni szeretnék a kisebb mértékű infrastrukturális javításokat. Ezeket a munkákat a befolyó pénz mennyiségétől függően tudják végezni.

– Az idén is folytatódni fog az ároktisztítás, a Kertsor környékén máris vannak problémák a vízelvezetéssel. A tisztítás mellett az árokhálózat bővítésén is dolgozunk majd, de ezekhez a munkákhoz szükség van a lakosság együttműködésére is. Az emberek sokszor csak panaszkodnak, hogy probléma van, de azt nem jelentik a helyi közösségnek. Ezért kérjük a lakosokat, hogy jelentsék, ha ilyen jellegű gondjuk adódik, mert csak így tudunk segíteni nekik. Ugyancsak kérjük az embereket, hogy ne ültessenek nagy növésű fákat a villanyvezetékek alá, mert az ágak lemetszése a villanyvezetékek közül és a közvilágítás elől komoly és fölösleges anyagi terhet ró a helyi közösségre – fogalmazott Sipos, majd hozzáfűzte, hogy több utcára vonatkozóan is betervezték az útpadkák lenyesését. Erre azért van szükség, mert a magas útpadkák miatt nem folyik le az utakról a víz, és ez károsodást okoz.

MEGÚJUL A KÖZPONTI TÉR

Idén egy komolyabb beruházást is szeretne megvalósítania helyi közösség. Tervben van a központi tér kiépítésének befejezése, valamint a valamikori szövetkezeti otthon felújítása és adaptációja.

– A szövetkezeti otthonban lesz a könyvtár, mert az épület, amelyben most van, visszaszármaztatási eljárás alatt áll. Emellett a civil szervezetek is helyet kapnak a szövetkezeti otthonban. Tervezzük még a színház tetőszerkezetének felújítását, mert több helyen is beázik. Fel kell újítani a mellékhelyiségeket, szükség van a nyílászárók cseréjére, valamint külső és belső falfestésre. Emellett tervben van a színház előtt megkezdett tér befejezése is. Ezekre a befektetésekre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél pályázott a helyi közösség, és a pénz megérkezett. Jelenleg az önkormányzattal közösen a szükséges iratok begyűjtésén és a közbeszerzés kiírásán dolgozunk – számolt be Sipos, majd hozzáfűzte, hogy a helyi közösség saját forrásból a színházterem villanyhálózatát is felújítja.