2024. április 20., szombat

Washington szankciókkal sújtotta a mianmari junta vezetőit

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szankciókkal sújtotta csütörtökön a mianmari junta tíz vezető tagját és a helyi hadsereggel kapcsolatban álló három vállalatot.

A büntetőintézkedésekkel érintettek listáján szerepel Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője, a helyettese, Szoe Vin és Mia Tun O védelmi miniszter. Szankciós lajstromra került három bányászati és drágakőcég is. A szankciók értelmében zárolják az érintettek esetleges amerikai vagyonát, és megtiltják az amerikai állampolgároknak és vállalatoknak, hogy üzleti kapcsolatokat tartsanak fenn velük.
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter egyben figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kész további szankciókkal sújtani a juntát, ha a tábornokok nem engednek a nyomásnak. Közölte azt is: ellenőrizni fogják a Mianmarba irányuló exportot, és részben zárolják az országnak szánt segélyeket. A tájékoztatás szerint 42 millió dollár támogatást átirányítanak más célokra, ugyanakkor a helyi lakosok megsegítésére elkülönített 69 millió dollárt továbbra is engedélyezik.
Joe Biden amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy országa büntetőintézkedéseket vezet be a február 1-jén Mianmarban végrehajtott katonai puccs elkövetőivel szemben.
A mianmari állami sajtó pénteken közölte, hogy a junta elengedte több mint 23 ezer rab büntetését. A közlemény szerint „egy új - békés, fejlődő és fegyelmezett – demokratikus államot hoznak létre, hogy a rabokból tisztességes polgárok válhassanak". Egészen pontosan 23.314 mianmari és 55 külföldi állampolgár büntetését engedték el.
A hadsereg a múlt héten a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar addigi vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a hadsereg azon panaszaira, amelyek szerint a tavaly novemberi választásokon súlyos csalások történtek.