2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Várják az AstraZenecát

Az orosz szakértői küldöttség rábólintott a Torlakkal való együttműködés első fázisára

Egy hét kihagyást követően ma ismét járványértékelő sajtótájékoztatót tartott az egészségügyi válságstáb, ezen a helyzet rosszabbodására igyekeztek felhívni a figyelmet, az Insajder újságírója pedig arra próbált választ kapni, hogy ki a felelős a helyzet rosszabbodásáért, hiszen a járványellenes korlátozások ellenére is tömeges rendezvényeket szerveznek és ezeknek leggyakrabban az államvezetés a szervezője. Predrag Kon epidemiológus szerint a rosszabb helyzetért mindenki felelős. Ennek kontextusában a téli üdülőhelyekkel összefüggésbe hozható kockázatokra hívta fel a figyelmet.

Kon megerősítette, hogy a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai a korlátozó intézkedések szigorítását fontolgatják, ám konkrét javaslatot egyelőre nem fogalmaztak meg. A hosszú hétvégét követő időszakban kiderül, indokolt-e a szigorítás és ha igen, akkor milyen formában, nyomatékosította Kon, majd sajnálatának adott hangot, hogy akármikor enyhítik a korlátozásokat, a járványhelyzet újfent rosszabbodni kezd.

A brit vírusvariáns kapcsán a szakértő nem tudott pontos számokról beszámolni, ám megjegyezte: megtörténhet, hogy például Vranjéban a járványhelyzet hirtelen rosszabbodása éppen ezzel hozható összefüggésbe.

Senkit nem szeretne ijesztgetni, ám nem tud jó hírekről beszámolni és nem szépítheti a helyzetet, jegyezte meg Ivo Udovičić, a karaburmai Katonai Kórház parancsnoka, hozzátéve, a járvány ellen nemcsak az egészségügyi dolgozóknak kell küzdeniük, hanem mindenkinek, hiszen ezen múlik, hogy a nem Covid-páciensek mikor részesülhetnek ismét a korábban jellemző ellátásban.

SEMMI SEM BIZTOS

A szerbiai orvosok magas halálozási arányára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Predrag Kon közölte, hogy személy szerint folyamatosan ennek a kérdésnek a felülvizsgálatát szorgalmazza a válságstábban. A magas halálozási arányért szintén nem csak az egyik fél a felelős, az egészségügyi intézmények egyértelmű utasítást kaptak a munkaszervezésre vonatkozóan, emelte ki, majd kétségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a térségben valóban Szerbiában hunyt el a Covid–19 szövődményeinek következtében a legtöbb egészségügyi dolgozó. Szerinte megtörténhet, hogy nem minden ország közli a vonatkozó számokat.

Az oktatási rendszerben uralkodó járványhelyzet tekintetében Kon megerősítette, hogy Vranjéban a legkedvezőtlenebbek a körülmények, ám más településeken ez egyelőre nem jellemző. Bár nem voltak nála a vonatkozó mutatók, emlékezete szerint előző héten 78 diák fertőződött meg.

AZ ORVOSOKNAK IS EGY ÉVE TART 

Az egészségügyi miniszter és a Covid-kórházak vezetői egyeztetését követően utóbbiak szintén a járványhelyzet miatti aggodalmuknak adtak hangot.

– A helyzet korábbi stabilizálódásának köszönhetően a nem Belgrádban működő kórházak jelentős része megkezdett kilépni a Covid-rendszerből. A fővárosban a Zvezdara Klinikai-kórházi Központ lépett ki a rendszerből, a Bežanijska kosa Klinikai-kórházi Központ pedig készül erre, és amennyiben a helyzet nem rosszabbodik, hétfőtől kezdi el rendes feladatainak ellátását. Az utóbbi napokban növekedni kezdett a fertőzöttek száma, de kórházi ellátásra is több páciensnek van szüksége, mint korábban. A páciensek java része súlyos klinikai kórképpel érkezik, emiatt gyógyításuk hosszantartó, bonyolult, kimenetele pedig bizonytalan – taglalta Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának igazgatója.

ÁTADTÁK A KÖVETELÉSEKET A KORMÁNYNAK

Rade Panić, a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke átadta a szerb kormány épületében a szakszervezetnek az egészségügyben uralkodó állapotok jobbá tételének a tekintetében megfogalmazott indítványát: az állam havi juttatás formájában támogassa az elhunyt orvosok családjait; a Covid-rendszerben dolgozók tekintetében a munkaszervezés alkalmával szigorúan tartsák be a vonatkozó szabályokat; az egészségügyi dolgozók tekintetében a Covid–19-et minősítsék foglalkozási betegségnek; rendezzék a járvány kezdete óta alkalmazott egészségügyi dolgozók munkajogi státuszát; az egészségügyi minisztérium alakítsa meg az egészségügyi dolgozók magas halálozási aránya kérdésének felülvizsgálatával megbízott munkacsoportot; az említett szakszervezetet ismerjék el egyenrangú tárgyalópartnerként az egészségügyi tevékenységekről való döntéshozás során.

Korábban a szakszervezeti vezető az N1 tv-nek nyilatkozva megerősítette, hogy hétfőn a köztársasági kormány épülete előtt megemlékeznek a járvány kezdete óta a SARS–CoV–2 vírussal való fertőződést követően elhunyt 104 orvosról, valamint az elhunyt egészségügyi nővérekről és ápolókról, akiknek a pontos száma nem ismert.

VÁRJÁK AZ ASTRAZENECÁT

Az orosz szakértői küldöttség ma jóváhagyta, hogy a Torlak Virológiai Intézet megkezdje a Szputnyik V gyártásának első fázisát, ami a kész oltóanyag ampullákba való töltését, csomagolását és disztribúcióját foglalja magába. Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter szerint 2-3 hónapon belül kezdődhet meg a folyamat. A jóváhagyást igazoló dokumentáció néhány napon belül esedékes. Két héten belül újabb orosz szakértői csoport érkezik, hogy a gyártás második fázisának a lehetőségét vizsgálja felül.

Ana Brnabić miniszterelnök bejelentése értelmében a hónap végéig 120.000–150.000 adagnyi érkezhet az AstraZeneca oltóanyagából. Olyan védőoltásról van szó, amelynek a második adagját az elsőt követően 12 héttel később kell megkapni. Brnabić azt is megerősítette, hogy az állami ünnep ideje alatt sem szünetel az immunizáció.

710 EZER VAKCINA

Az elmúlt 24 órában 11.699 koronavírustesztet végeztek el országszerte, ebből 1928 eredménye volt pozitív (16,5 százalék). Egy nap alatt hivatalosan 16 Covid-páciens hunyt el, 4199 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 1 százalék. A kórházakban 3832 Covid-pácienst kezelnek, 129-et pedig mesterségesen lélegeztetnek.Vajdaságban 386 volt az esetszám, Újvidéken 100. A tartományban 5979 aktív fertőzést jegyeznek.

Az eddigiekben 710.138 adagnyi védőoltást használtak fel az oltás során, az oltóanyag második adagját 126.149 polgár kapta meg.