2024. április 24., szerda

Kon: Fokozatosan romlik a járványügyi helyzet

Dr. Predrag Kon epidemiológus a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szerbiában eddig 126.149 polgár vette fel a koronavírus elleni védőoltás második dózisát is. Eddig összesen 710.138 polgár élt a vakcina felvételének lehetőségével. A beoltottak átlagéletkora 65 év, tette hozzá. 

A szakember szerint a járványügyi helyzet fokozatos romlása figyelhető meg, ezért fontolgatják az óvintézkedések szigorítását. Az előttünk álló hosszú hétvége után döntenek erről, tette hozzá.

– Mindenki szem előtt kell tartsa, hogy egy esetleges telelés alkalmával megnő a fertőzés kockázata, hangsúlyozta Kon, aki hozzátette, hogy az ünnepek előtt azért nem enyhítettek az intézkedéseken, mert az elmúlt egy hét alatt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma nem haladta meg a kétezret.

Az oktatási intézményekkel kapcsolatban Kon elmondta, hogy összesen 78 diák koronavírus tesztje lett pozitív. Mint mondta, a fővárosban a múlt héten három esetet regisztráltak, ezen a héten pedig kettőt.

A szakember hangsúlyozta továbbá, hogy szigorú utasításokkal látták el az egészségügyi intézményeket arra vonatkozóan, hogyan kell megszervezniük a munkát a koronavírus-járvány idején. Elmondta, hogy az intézményektől függ, hogy betartják-e ezeket az utasításokat vagy sem.