2024. április 24., szerda

Rendőröket is előállítottak

Belivuk és bandája együttműködött a belügyi szervekkel?

Harminc napos előzetest rendelt el a bíróság annak a két rendőrtisztnek az esetében, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bizonyítékokat akartak eltitkolni, miután a rendőrség házkutatást tartott Veljko Belivuk és Marko Miljković bűnszervezetének helyiségeiben, illetve maguknak akarták megtartani a megtalált, bűncselekményből származó készpénzt.

A belügy közlése szerint, az előállított P. L.-t és B. V.-t azzal gyanúsítják, hogy a február 4-én végzett akció során, amikor Belivuk és Miljković bandájának tagjait letartóztatták és a tulajdonukban levő ingatlanokban házkutatást végeztek, illetve más helyiségeket is átkutattak, szándékosan bizonyítékokat rejtettek el, az ott talált pénzt pedig maguknak szándékozták megtartani.

A rendőrség a Biztonsági-információs Ügynökség (BIA), valamint az ügyészség közös munkájával 22 személyt állított elő. Veljko Belivuk, alias Velja Nevolja bűnszervezetének felszámolásakor, a rendőrség olyan bizonyítékok feltárását kezdte el, amelyek megalapozzák a gyanújúkat, hogy az előállítottak kábítószer-kereskedelemmel, zsarolással, emberrablással foglalkoztak és több gyilkosság is terhükre írható.Több ház, lakás és üzlethelyiség átkutatása során több fegyvert, robbanószerkezetet és kábítószert találtak. Az egyik Ritopekben található hétvégi házban – ahová a gyanúsítottak előszeretettel jártak – sajtóértesülések szerint vérnyomokat és jelentős mennyiségű tiszítószert találtak, az udvaron egy nagyobb felületen tűz nyomait is felfedezték. A házban levő széfben több ezer eurót és egy nagyobb kulcscsomót találtak. Bizonyosan olyan házak, lakások kulcsai, amelyeket szintén használhattak. Ebben a ritopeki házban találták meg azt a pisztolyt is, ami miatt az előállított rendőrtiszteknek is felelniük kell.

Napok óta arról is hallani az államvezetéstől, hogy bizonyos köztisztviselők is segítették Belivuk csoportjának tevékenységét. Bár van már gyanúsítottuk, neveket egyelőre senki sem említett.

Mint arra a Szabad Európa Rádió rámutat, a Szerbiai Katonai Szakszervezet még 2017-ben bűnvádi feljelentést tett néhány tiszt ellen. A feljelentés szerint „bűnözői struktúrákból ismert személyek számára – akiket csak Vučko, Sale Mutavi és Velja Nevolja néven neveznek” –, lehetővé tették, hogy a pancsovai katonai lőpályán gyakoroljanak. A katonaság akkor cáfolta a vádakat, a pancsovai ügyészség pedig elvetette a bűnvádi feljelentést.

Bojana Jovanović, a KRIK oknyomozó portál újságírónője éppen arra mutatott rá, hogy Belivuk legközelebbi kapcsolata Nenad Vučković Vučko rohamrendőr volt, aki pedig közel állt Dijana Hrkalovićhoz, a belügyminisztérium akkori államtitkárához. Hrkalović 2019-ben lemondott államtitkári posztjáról, miután többször is kapcsolatba hozták a montenegrói kavači klánnal.