2024. április 25., csütörtök
ÖSSZEFOGÁS A VAJDASÁGI BETEG GYERMEKEKÉRT (2.)

Kis harcosok

Folytatódnak a felajánlások a beteg gyermekek gyógyulásáért

A Vajdasági jótékonysági licit nevű Facebook-csoport tagjai az év eleje óta a Humanitarna fondacija Budi human – Aleksandar Šapić tíz vajdasági felhasználóját támogatják. A csoporton belül, különböző tárgyakra és szolgáltatásokra lehet licitálni, a befolyó pénzösszeget pedig a gyermekek számlájára utalják át. A licitek mellett folyamatosan kihívásos feladatokat és sms-játékokat is indítanak, annak érdekében, hogy a felhasználók előbb elérjék kitűzött céljukat.

A hároméves újvidéki ikrek, Strahinja és Stefan Jovančević koraszülöttek, ami nyomot hagyott motorikus fejlődésükön.

Stefan születésekor oxigénhiány lépett fel, ami agykárosodáshoz vezetett. Strahinjának is agykárosodása van, de nála kisebb mértékű, mint Stefannál. Neurológusok, pszichológusok és gyógytornászok kezelik őket, hat hónapos koruk óta fizikoterápiás kezelésekre járnak.

– A fiúk teljesen különböznek, Strahinja kis művész, aki mindennél jobban szeret gyurmával alkotni, míg Stefan a labdák nagy szerelmese. Sajnos a beütemezett fizioterápiák, lovaglás és úszás mellett csak heti egy szabadnapjuk van, amikor játszótérre, állatkertbe megyünk vagy a parkban sétálunk – mondta el Ljiljana Jokić, a fiúk édesanyja.

Hozzátette, Strahinja már megtanult járni, igaz kicsit húzza a bal lábát, de önállóan tud sétálni, míg Stefan csak mászni tud. Betegségükből kifolyólag folyamatos fejlesztésekre és rehabilitációkra van szükségük. A következő műtét fél éven belül várható, amire most gyűjtenek.

– Sok műtét és kezelés vár még rájuk, de mindig csak a következő kitűzött célra koncentrálunk – emelte ki az édesanya.

A szükséges terápiák költségei meghaladják a szülők családi költségvetését. Ezért minden jó szándékú embert arra kérnek, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek.

Aki közvetlenül szeretné támogatni a családokat, megteheti a Légy humánus! Emberbaráti Alapítvány (Humanitarna fondacija Budi human) honlapján található számlaszámokon. A gyermekek gyógyulását emelt díjas üzenettel is lehet segíteni. Egy sms díja 200 dinár, az összeg teljes egészében a szülők számlájára kerül. Stefanért és Strahinjáért a 777 szöveget kell elküldeni üzenetben a 3030-as számra.