2024. április 20., szombat

Három vonatot vásárol Szerbia

A korszerű szerelvények a Belgrád–Újvidék–Szabadka útvonalon közlekednek majd

A szerbiai Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium közbeszerzési pályázatot hirdetett három személyszállító elektromos vonat vásárlására. A minisztérium február 9-én tette közzé a közbeszerzési eljárást, az érdeklődő cégek legkésőbb március 15-éig adhatják át ajánlataikat. Az első vonat leszállítási határideje október vége. A közbeszerzési eljárás nyertes pályázójának 2021 végéig a további két tömegközlekedési eszközt is át kell adnia a minisztériumnak.

A pályázat értelmében a nyertes cég két év jótállásra is kötelezi magát. A garanciaidőszak a vonat üzemeltetésével egyidejűleg kezdődik. Az ajánlattevőknek kezelési és karbantartási képzést is kell tartaniuk. A minisztérium, vagyis a vonatok megrendelője a szerződésbe foglalt vételárnak legfeljebb az 50 százalékát köteles előre kifizetni a kiválasztott eladónak.

Egy vonatnak legalább 300 személy szállítására kell alkalmasnak lennie, nem lehet rövidebb 100 méternél, emellett a kényelmes utazás is fontos szempont a pályázat értelmében. A fülkékben padló- és falfűtést kell biztosítani, magas szintű hő- és hangszigetelést, LED-világítást, wifi rendszerű helyfoglalást, korszerű hang- és videóértesítési rendszert. A belső elrendezés a mozgáskorlátozott személyek számára is alkalmas kell hogy legyen, különös tekintettel a mosdók kialakítására. A szerelvényen ételfelszolgálónak és bárnak is helyet kell kapnia.

A hivatalos iratokban három korszerű elektromos vonat megvásárlásáról esik szó. A korábbi információk szerint ezek a vonatok a Belgrád–Újvidék–Szabadka útvonalon közlekednek majd. A tervek szerint a vonatok akár óránkénti 200 kilométeres sebességgel is haladhatnak a felújított hazai sínpályákon.