2024. április 25., csütörtök

Előtérben a hagyományőrző egyesületek

Szabadkára látogatott a boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviseletének vezetője

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere csütörtökön fogadta Mlađen Cicovićot, a boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviseletének vezetőjét. A két fél megbeszélést tartott Szabadka és a boszniai Szerb Köztársaság együttműködésének lehetőségeiről, amit követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

Stevan Bakić és Mlađen Cicović (Fotó: Gergely Árpád)

Stevan Bakić és Mlađen Cicović (Fotó: Gergely Árpád)

Stevan Bakić elmondta, hogy vendégével egyetértettek abban, hogy az utóbbi évek politikájának köszönhetően Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság közötti együttműködés soha nem volt jobb, mint most. A polgármester hangsúlyozta, hogy Szabadkának azért fontos minél szorosabbra fűznie a kapcsolatokat a boszniai Szerb Köztársasággal, mert a város polgárai közül sokan onnan származnak. Ők tartják és ápolják kapcsolataikat ott élő rokonaikkal, barátaikkal. Számos hagyományőrző egyesület is aktív a város területén, amelyek többek között a kultúra, a sport, az oktatás vagy a gazdaság területén működnek együtt a boszniai Szerb Köztársasággal.

Mlađen Cicović elmondta, hogy először 2015-ben látogatott Szabadkára. Azóta főleg a gazdaság területén van intenzív együttműködés Szabadka és a boszniai Szerb Köztársaság között. Hozzátette, hogy ennek a gazdasági együttműködésnek érzelmi alapjai is vannak. Mint kiemelte, a tárgyaláson a polgármesterrel arról döntöttek, hogy az elkövetkező időszakban a hagyományőrző egyesületekre szeretnének fókuszálni. Bejelentette, hogy a képviselet március végén ismét Szabadkára látogat, amikor is az önkormányzat és az egyesületek képviselőivel folytatnak tárgyalásokat azokról a projektumokról, amelyeket az év végéig szeretnének realizálni.