2024. április 18., csütörtök

A magánklinikák szolgáltatásainak visszatérítése

Azonnali a szabadkai betegjogvédőhöz forduló páciensek ügyintézése

A tavalyi év folyamán a szabadkai polgárok legfőképpen azért fordultak a páciensek helyi jogvédelmi tanácsosához, mert elérhetetlen volt számukra az egészségügyi ellátás, nem tudtak időpontot kérni a szakorvosokhoz, vagy azért, mert nem részesültek időben egészségügyi szolgáltatásban, tudtuk meg Biljana Knežević szabadkai betegjogvédőtől, aki kérdéseinkre írásban válaszolt a témával kapcsolatban.

– A tavalyi évet a koronavírus-járvány pecsételte meg, ami hatalmas problémákat váltott ki mind a szerbiai, mind a helyi egészségügyi rendszerben. A vírus okán nehezebben működött az egészségügyi rendszer, így a hozzánk forduló páciensek egy része az egészségügyi ellátás elérhetetlenségét és a szakorvosokhoz való időpont-egyeztetés lehetetlenségét kifogásolta – áll a betegjogvédő válaszlevelében.

A járvány miatt keresettebbek lettek a magánklinikák, a szakorvosok legtöbbje a privát klinikákon rendszeres rendeléseket tartott. Biljana Knežević lapunknak elmondta, a polgárok az elérhetetlen állami egészségügyi ellátás miatt a magánrendelőkben nyújtott szolgáltatásokat vették igénybe.

– A polgárok az állami egészségügyi intézményekben igazolást kértek a megoldatlan egészségügyi ellátásról. Ezt követően kifizették a magánrendelők szolgáltatásait, majd az igazolást és a számlát felmutatva a költségeik visszatérítéséért fordultak a Köztársasági Betegbiztosítási Alap (RFZO) szabadkai fiókintézetéhez – magyarázta írásos nyilatkozatában a betegjogvédő.

A lakosok többsége szóban fordult segítségért a páciensek helyi jogvédelmi tanácsosához, aki azonnal vagy a legrövidebb időn belül megoldotta a felmerülő gondokat.