2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Gasztroutca

Városokban ünnepi alkalmakkor úgynevezett gasztroutcák nyílnak. Ezekben különféle specialitásokat kínáló ételstandok sorakoznak egymás után: A polgármesteri hivatal előtt az őszi gasztroutcában étel- és italkóstolással, a téren pedig különböző programokkal várják a látogatókat. – Gasztroutca nyílik látványkonyhával, ahol kolbászt, pecsenyét, gulyást, halat és más finomságokat kóstolhat a közönség. – A gyerekeket mesesarok, az ínyenceket termelői gasztroutca várja. – Fiatalok és idősebbek egyaránt nagyszerűen szórakoztak. A gasztroutca kínálata is kedvezett az ízlelőbimbóknak. – A gasztroutcában kóstolás és rengeteg gyerekprogram, többek között ugrálóvár, légcsúszda, népi játszótér és arcfestés várja a legkisebbeket. – Tolonghattunk a gasztroutcában, ahol hosszú sorok álltak a cigánylecsós kenyérért, a barheszbe töltött sóletért. – Most már Szegeden is vannak úgynevezett gasztroutcák, melyeken sétálva szinte csak vendéglátóhelyekbe botlunk. – Van itt egyetemistáktól és hipszterektől nyüzsgő gasztroutca. – A Duna korzón található Gasztroutcában kulináris különlegességeket és páratlan nagyüzemi söröket kóstolhattok. – Hazánk legkiválóbb pincészeteinek nedűit (…) az Egressy úti gasztroutcában lehetett megkóstolni. – A hagyományos ünnepi programok között koncertek, népművészeti előadások, gyermekprogram és gasztroutca is szerepel. – Perceken belül Nagyharsányban találjuk magunkat, hogy a gasztroutca kínálatát szondázzuk.

Gasztroutca rendszerint már meglevő utcában található, de az is előfordul, hogy téren vagy parkban nyílik: Finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatnak meg az érdeklődők a Fő téri gasztroutcában. – A Köztársaság téren finom borok, fellépők sora, gasztroutca, kézművesvásár várja a vendégeket hat napon át. – Új, fedett, térségi vásárcsarnok épül, fedett és nyitott vásárteret alakítanak ki, zárt pavilonsor, azaz „gasztroutca” jön létre. – A Jancsárkertben a kolbásztöltő verseny mellett gasztroutca is várja majd a vendégeket disznótoros ételek gazdag választékával. – Gasztroutca, mezőgép- és állatkiállítás, valamint a feldolgozók bemutatója teszi igazán sokszínűvé Nagykikinda első mezőgazdasági kiállítását. – Az idén először „gasztroutcát” is nyitnak az emlékparkban, ahol hagyományos, Csongrád megyei termékeket kóstolhatnak a látogatók.

A gasztroutca szó előtagja a konyhaművészetre utaló gasztronómiai szóból rövidült, vagyis eredetileg gasztronómiai utcáról van szó, amelyben fontos szerepük van az ínyencségeknek. A gasztroutca szó kialakulására hatással lehetett az angol food street.