2024. március 28., csütörtök
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Készül a Mephisto előadás

Sokan emlékszünk még a Mephisto 1981-ben bemutatott magyar–német–osztrák nagyjátékfilmre Szabó István rendezésében, amely 1982-ben a magyar játékfilmek közül elsőként elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. A filmalkotás Klaus Mann azonos című regénye alapján készült. Hendrik Höfgen színész (Klaus Maria Brandauer alakította) kétes karrierjéről szól, illetve színészi és társadalmi felemelkedéséről a Harmadik Birodalomban. A regény is, film is tipikus jelenséget mutat be: a német szellem behódolását a fasizmusnak.

A Mephisto próbája az Újvidéki Színházban (Fotó: Ótos András)

A Mephisto próbája az Újvidéki Színházban (Fotó: Ótos András)

Szabó István filmje forrása minden utána jövő előadásnak. Folynak a próbák az Újvidéki Színház március első hétvégéjére tervezett Mephisto c. bemutatójára. A darabot Boris Liješević állítja színpadra, az adaptációt Fedor Šili készítette.

–  Boris és Fedor hosszú ideje sikeresen együttműködnek, ezt szép elismeréssel jutalmazták már eddig is a szakmai körök a Nyugat-Balkán térségében. Liješević az érettebb fiatal generációnak egyik legjelesebb tagja a Balkánon, akinek a rendezői kézirata legfőképpen arról ismert, hogy a szereplők lélektani, érzelmi világának bemutatásával képes a racionális színpadi ábrázolást elmélyíteni – nyilatkozta lapunknak Venczel Valentin, az Újvidéki Színház vezetője.

Elmondta, hogy az irodalmi alap, Klaus Mann Mephisto regényének a dramatizációja a legfőbb garanciája e produkció színvonalának, sikerének.

–  A regénynek megjelent néhány nagyon jó magyar fordítása. Ezek felhasználásával Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője elkészítette a magyar előadás szövegkönyvét bizonyos dramaturgiai beavatkozásokkal.

A készülő produkció kapcsán Venczel Valentin elmondta: ebben a pillanatban három magyar színház is műsorra tűzte ezt a darabot. – Az érvényben levő járványügyi intézkedések miatt zárt körű bemutatója volt a Mephisto előadásnak Budapesten, az Átrium színházban Urbán András rendezésében, Alföldi Róberttel a főszerepben. Tudtommal a Mephistót a ljubljanai nemzeti színház (SNG – Slovensko narodno gledališče) is műsorra tűzte, és egy vidéki magyarországi színház is. Régiónkban nem véletlenül vették elő ezt a darabot. Ebben a pillanatban a mi előadásunkkal együtt is tulajdonképpen négy színház tűzte repertoárjára. Nyilván két szempont miatt számít aktuális produkciónak: az elnyomó eszmeiségnek a járványszerű megjelenése és a művésznek a saját nemzeti és nyelvi közegébe való bezártságának a témája miatt.

Nagy érdeklődéssel várjuk az Újvidéki Színház Mephistóját, amelyben az Újvidéki Színház szinte egész alkotógárdája szerepel. A főszerepet Balázs Áronra, a többi szerepet Német Attilára, Szalai Bencére, Mészáros Árpádra, Sz. Elor Eminára, Crnkovity Gabriellára, László Juditra, Dienes Blankára, Banka Líviára, Kőrösi Istvánra, Giricz Attilára, Ozsvár Róbertre bízta a rendező. A jelmezt Drina Krlić, a díszletet Janja Valjarević tervezte, a zenét Klemm Dávid szerezte.