2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Tavaszra csomagolhatnánk, őszre gyárthatnánk az orosz oltóanyagot

A Szputnyik V-t a 60 évnél idősebbek is megkaphatják

Az orosz kereskedelmi minisztérium, továbbá a közvetlen beruházási alap és a gyógyszerügynökség képviselői alkotta delegáció tegnap megkezdte a tárgyalásokat Szerbiában a Szputnyik V oltóanyag gyártásáról. A felek nemcsak tárgyalnak, hanem azt is felülvizsgálják, hogy a Torlak Virológiai Intézetben adottak-e a gyártás feltételei, illetve mi hiányzik ehhez. Amennyiben Szerbia bekapcsolódik az orosz oltóanyag gyártásába, első körben nemcsak az ország szükségleteit elégíthetné ki, hanem a térséget is elláthatná ezzel a védőoltással – emelte ki az első egyeztetést követően tartott sajtótájékoztatón Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Mint hozzátette, a Torlak Virológiai Intézetben pénteken kezdődnek meg a szakértői egyeztetések. A Szputnyik V szerbiai gyártása első fázisának – ez a kész oltóanyag ampullákba való töltését, csomagolását és disztribúcióját foglalja magába – tekintetében szinte egyedüli feltétel a megfelelő szakértői káder, és ez adott is a Torlak Intézetben – mondta Popović. Kiemelte, hogy a becslések szerint az együttműködés első szakasza 2-3 hónapon belül kezdődhet meg. A második fázis, azaz az önálló gyártás, a szakértők szerint 9-10 hónapon belül kezdődhet meg. Szerbia kész megvásárolni a szükséges felszerelést és új gyártási részleget kialakítani. Ha a terveket sikerül megvalósítani, egész Európát és a világ más országait is elláthatja a Szputnyik V oltóanyaggal – nyomatékosította Popović, majd azt is közölte, hogy „eddig hét európai ország, egyebek mellett Németország, Ausztria, Magyarország és Csehország is jelezte, hogy mielőbb védőoltást kezdenének el gyártani Szerbiában".
Az orosz fél nevében nyilatkozó Alekszandr Bocan-Harcsenko belgrádi nagykövet elégedett az első beszélgetés kimenetelével, és abbéli reményének adott hangot, hogy a következő napokban még tartalmasabb egyeztetések várnak a felekre, amelyeknek köszönhetően Szerbia is bekapcsolódhat a Szputnyik V gyártásába. Oroszország mindenben Szerbia segítségére lesz – hangsúlyozta a diplomata.
A Torlak szakértői, néhány héttel ezelőtti oroszországi látogatásuk során megismerkedtek az említett vakcina gyártásának a folyamatával, és ezt követően arra jutottak, hogy a megfelelő technológia beszerzését, valamint a minden részletre kiterjedő tudás megszerzését követően Szerbia is bekapcsolódhat a gyártásba – húzta alá Vera Stoiljković, a Torlak igazgatója.

KITERJESZTIK A SZPUTNYIK V ALKALMAZÁSÁT
Valamivel korábban Nenad Popović megerősítette, a Szputnyik V vakcinát mostantól a 60 évnél idősebbek is megkaphatják. Szerdai moszkvai tárgyalása alkalmával az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet illetékeseitől megkapta azokat a „dokumentumokat, magyarázatokat és egyéb nyomtatványokat", amelyek bizonyítják, hogy az említett oltóanyagot még tavaly december 25-én biztonságosnak nyilvánították az említett korosztály számára – magyarázta a B92 hírportál összeállítása szerint, hozzátéve, hogy a Szerbiai Gyógyszerügynökség és a Torlak Virológiai Intézet szakértőinek a közreműködésével csütörtökre virradóra meghozták a szerbiai oltáshoz szükséges engedélyeket. Ennek értelmében a Szputnyik V-t azonnal megkaphatja a 60 évesnél idősebb korosztály – nyomatékosította a tisztségviselő.

636 119-EN KAPTÁK MEG A VAKCINÁT
A csütörtökön közzétett járványjelentés értelmében a napi esetszám 2 ezer volt, míg az elvégzett koronavírustesztek száma 12 547 (a pozitivitás aránya 16 százalék). Egy nap alatt hivatalosan 15 Covid-páciens hunyt el, eddig összesen 4183, a halálozási arány 1,01 százalék. A kórházakban országszerte 3815 Covid-pácienst gyógykezelnek, 141-et pedig mesterségesen lélegeztetnek.
Vajdaságban előző nap 380 új fertőzést jegyeztek, ebből 99-et Újvidéken. Az aktív fertőzések száma 5775, a tartományi székvárosban 1551, míg máshol ezer alatt alakul.
A B92 hírösszeállítása szerint tegnapig 636 119 polgár kapta meg a védőoltást, annak második adagját 83 262-en.

Elnapolták a segélyszállítmányt

Aleksandar Vučić államfő csütörtökön tervezte a szerb–észak-macedón országhatáron szimbolikusan átadni Zoran Zaev miniszterelnöknek a korábban megígért 8 ezer adagnyi Pfizer–BioNTech védőoltást, ám ezt a szerb fél technikai okokra hivatkozva elnapolta. A közlemény szerint erre azért volt szükség, mert a Pfizer gyógyszergyártó a vakcina szállításával kapcsolatban további dokumentumokat kért Szerbiától.