2024. április 19., péntek

Növekvőben az új fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 97, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1862 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. A kormányzati portálon azt írták: 381.875-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 13.444-re emelkedett, a gyógyultak száma 287.134.

Az aktív fertőzöttek száma 81.297-re csökkent. Kórházban 3799 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 21.456-an vannak, a mintavételek száma 3.318.850-re nőtt.
Eddig 294.624 embert oltottak be, közülük 117.368-an már a második oltást is megkapták. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége csütörtöktől oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket és a 60 év alatti krónikus betegeket. Emellett négy budapesti kórházi oltóponton elkezdik oltani azokat az idősebbeket is, akiknek nincs krónikus betegségük.
Kiemelték, hogy a védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de az adatok stagnálnak, így óvatosnak kell lenni. Európa több országában már a harmadik hullám tart, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz, és növeli a betegek számát. A kormány ezért március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, és azon dolgozik, hogy minél több vakcina elérhető legyen, minél több embert oltsanak be, és megkezdődhessen a korlátozások feloldása. A kormány szerint erre csak fokozatosan és felelősen van lehetőség, de hamarosan az emberek véleményét is kikérik egy online nemzeti konzultáción - jelezték.
A közlemény szerint a nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a kormány, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál. Csütörtökön újabb AstraZeneca- és Moderna-vakcinaszállítmányok várhatók.