2024. április 19., péntek

Ausztria a fegyveres erőket is beveti a határellenőrzésnél

Észak-Tirol gócpont lett

Az osztrák fegyveres erőket is bevetik a határellenőrzésnél. Aki negatív koronavírus-teszt nélkül próbál bejutni Ausztriába, arra akár 1450 eurós bírságot is kiszabhatnak.

Ausztriában gyorsan terjed a koronavírus dél-afrikai mutációja – az osztrák kormány ezért is szigorít a beutazási szabályokon. A hét napnál nem régebbi negatív teszt az ingázóknak is kötelező. A szigorú határellenőrzés miatt pedig kilométeres dugó alakult ki a magyar határnál. „Egyszerre három sávon ellenőrzünk, így valamivel csökkenthető a torlódás” – mondta egy rendőrfelügyelő.

Észak-Tirolt péntektől ismét lezárják, csak negatív teszttel lehet elhagyni a térséget. A rendelkezést egyelőre tíz napig vezetik be. A vírus dél-afrikai mutációjából már csaknem 300 esetet azonosítottak csak a tiroli tartományban - ezzel a terület a variáns legnagyobb járványgóca Európában az orsztrák kancellár szerint.

„A dél-afrikai változat tiroli kitörése az Európai Unión belül is a legnagyobb, amiről tudunk. Meg kell küzdenünk vele. Tirolban, - és mivel feltételezhetően tovább terjedt - egész Ausztriában is” - jelentette be Sebastian Kurz.

A kancellár egy további aggodalma, hogy az AstraZeneca vakcinája kisebb hatékonyságot mutat a dél-afrikai mutációval szemben. Ezért a vírus továbbterjedését próbálják lassítani – bár a napokban felfüggesztették a boltzárat és kinyitottak az ország iskolái is.

Az Euronews tudósítója szerint az utóbbi évek legnagyobb rendőri ellenőrzését vezették be, hogy megfékezzék a dél-afrikai mutáció terjedését, a variánst azonban kimutatták az ország másik részén is.