2024. március 19., kedd

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában?

Az 50. Rosenstiel-díjat Karikó Katalin és a COVID-19 oltások mögött álló kutatótársa, Drew Weissman nyerte el. A Brandeis Egyetemen tartott virtuális díjátadó ünnepségen a laudációkat követően előadást tartottak a tudósok. Az SZTE alumnája, Karikó Katalin munkásságát újabb és újabb rangos kitüntetésekkel ismerik el Magyarországon is.
Az 1971-ben alapított, Lewis S. Rosenstielről elnevezett kitüntetés a Nobel-díj előszobájának is minősíthető. Ugyanis az eddigi 93 Rosenstiel-díjas közül 36 később orvostudományi, élettani vagy kémiai Nobel-díjat nyert.
„E díj azt ünnepeli, hogy a molekuláris biológia alapkutatása hogyan lehet az alapja azoknak az alkalmazásoknak, amelyek befolyásolhatják mindannyiunk életét" – fogalmazott James Haber professzor, a Rosenstiel Basic Medical Sciences Research Center igazgatója. James Haber szerint az mRNS alapos megismerésével és – a kudarcok ellenére is – kitartó munkával Karikó Katalin és Drew Weissman megalapozta a Covid-19 pandémia leküzdésében szerepet játszó vakcinákat, s ezzel számtalan életet mentett meg.
A virtuális ünnepségen Anthony Fauci virológus, az Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének (NIH ID) igazgatója, az amerikai elnök Covid-ügyi főtanácsadója mindkét kutató munkásságát méltatta. Köszöntőjében kiemelte: „Ők adtak reményt a világnak arra, hogy a járvány véget érhet egyszer". Szerinte a Karikó – Weissman páros szabadalmára épülő módszer más fertőzések kezelésére is hasznosítható lesz.

Dr. Karikó Katalinnal a közelmúltban lapunk munkatársa készített interjút, mely ITT olvasható.